По трима в подвижни секции ще посещават карантинираните, които заявят, че искат за гласуват

На консултации при Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев бяха обсъдени съставите на още 9 секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 4 април – съобщават от пресслужбата на местната управа.

В консултациите участваха представители на общинските ръководства на петте парламентарно представени политически сили.

Те се съгласиха с предложението комисиите в Районна служба „Изпълнение на наказанията“, в МБАЛ“Св. Иван Рилски“ и COVID-отделението в МБАЛ да са петчленни. Кметът Денчо Бояджиев предложи комисиите за гласуване на хора с трайни увреждания и петте комисии за хора под карантина да са тричленни, колкото е минималният състав съгласно Решение 2159-НС на ЦИК. Представителят на ДПС настоя тези комисии да са петчленни, тъй като при другия вариант политическата сила остава без представител в три от комисиите, като уточни, че ще подпише протокола от консултациите с особено мнение.

Относно останалите предложения представителите на политическите сили постигнаха консенсус. Така към 566-те човека, които ще работят в изборния ден в 68 секции, се прибавят още 35 човека в 9 секции. Партия ГЕРБ и коалиция БСП за България ще имат по 9 ръководни места в новите комисии: по 3 председателски, 3 заместник-председателски и 3 секретарски; ДПС – 6 членове, от които 4 ръководни: по 1 председател и 1 зам.-председател, както и 2 секретари; Коалиция „Обединени патриоти“ – 6 членове, от които 3 ръководни: по 1 председател, зам.-председател и секретар; Партия „Воля“ – 5 членове, от които 2 ръководни – 1 председател и 1 зам.-председател, коалиция „Демократична България“-обединение няма представители в тези комисии.

Представителите на петте политически сили постигнаха съгласие и относно конкретното разпределение на ръководните постове в комисиите. Протоколът от консултациите ще бъде изпратен в Районната избирателна комисия-Разград, която ще прецени дали да се съобрази с особеното мнение на ДПС и да увеличи съставите на подвижните секции за избиратели под карантина.

Петте секции за карантинирани избиратели са с определен обхват. ПСИК №073 ще покрива обхвата на секции от № 043 до 048 и селата Гецово, Дряновец, Осенец, Балкански и Благоево; №074 – обхвата на секции от № 050 до 056 и селата Островче, Пороище и Радинград; № 075 – от секция 057 до 065 и селата Ушинци и Мортагоново; № 076 – от секция 037 до 042 и секция 066, както и селата Стражец, Киченица, Липник, Раковски, Ясеновец, Черковна и Недоклан; №77 – от секция № 030 до 036 и селата Просторно, Побит камък, Топчии и Дянково.

Заявления за вписване в списъка за гласуване в подвижна избирателна кутия за избиратели под карантина ще се приемат от 24 до 31 март. Те могат да бъдат подадени до Община Разград по следните начини: саморъчно подписано от избирателя и подадено от пълномощник с пълномощно в свободен текст, лично, по пощата или по факс; подписано и подадено от пълномощник с пълномощно в свободен текст, лично, по пощата или по факс; заявление, подадено на електронната поща без да се изисква квалифициран електронен подпис; електронно заявление, подадено през интернет страницата на общината, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Бланката на заявлението може да се изтегли от секция Избори на сайта на Община Разград – https://www.razgrad.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%B7.

Членовете на деветте нови секционни избирателни комисии при представен от политическите сили списък и при желание имат възможност да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След приключване на изборния ден подвижните секции ще отворят изборните урни във фоайето на 11 етаж на Община Разград, където с помощта на паравани ще бъдат обособени места за тяхната работа по преброяване на бюлетините.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *