Посланикът на Турция: „Бизнесът у нас проявява сериозен интерес към инвестиции в област Разград“

Посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок бе на опознавателна визита в Разград днес.

Придружавана от Генералния консул на Р Турция в Бургас Сенем Гюзел и съветници и аташета в Посолството и Генералното консулство, тя се срещна първо с областния управител на Разград Иван Борисов.

„Бизнесът у нас проявява сериозен интерес към инвестиции в България и в частност в област Разград. В известна степен той е продиктуван от глобалните тенденции. Бизнесът у нас в момента проучва възможности да вложи средства в различни краища на вашата страна“, каза Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок. Тя отчете, че по отношение на турските инвестиции област Разград е останала в някаква степен пренебрегната, особено на фона на съседните области Търговище и Шумен. „Ние търсим възможности за още по-бързо развитие на отношенията между Република Турция и област Разград, която е много важна за нас. Ако има конкретни проекти и евентуални преференции, бизнесът у нас ще инвестира в региона, добави посланикът на Република Турция.

Секизкьок прояви интерес към реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ в Разград. За хода на строителните дейности я информира управителят на фирмата изпълнител„Стройкомерс ТТ“ – Търговище инж. Тошко Райчев. „Ако има нужда от помощ при реставрационните работи, Турция ще я осигури. Нашето желание е час по-скоро да завърши реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ и да открием заедно този символ на нашите добри взаимоотношения“, заяви посланик Секизкьок. Според нея в Турция расте интересът към туристически пътувания на Балканите и възстановената джамия „Ибрахим паша“ със сигурност ще привлече много туристи в Разград.

Областният управител Иван Борисов увери Нейно Превъзходителство, че при конкретни бизнес проекти държавната власт е отворена към сътрудничество и готова да окаже необходимата подкрепа.

В срещата на десетчленната делегация с Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев участва и  част от екипа му: заместник-кмета Добрин Добрев, заместник-кмета Руска Вътева и секретаря на Община Разград Нели Добрева.

Г-н Бояджиев представи на Н.Пр. Айлин Секизкьок Община Разград с нейния икономически профил, население и културно-историческо наследство. Кметът разказа още, че в Турция Разград има два общини-побратими – Авджилар и Ескишехир, с които преди пандемията поддържаше добри отношения с разменни посещения, но в момента комуникацията е само онлайн.

Н.Пр. Айлин Секизкьой прояви интерес към богатата културна програма на Разград и културните институти, които развиват дейност тук.

Сред подаръците, които получи от г-н Бояджиев, бе плакет със Златния Пегас, който е част от герба на Разград.

Десетчленната турска делегация посети и общините Цар Калоян и Исперих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *