Полицията засилва контрола върху електрическите тротинетки и скутерите

Засилен контрол за спазване на правилата за движение от водачите на новите модерни превозни средства стартира от 5 септември – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Предвид факта, че на т.нар. електрически тротинетки и скутери се качват предимно млади хора, служители на РУ-Разград ще съблюдават безопасността им. С промените в Закона за движението по пътищата, уреждащи правния режим на електрическите тротинетки се въвеждат множество правила, свързани с тяхното ползване и управление. Тези правила са аналогични на правилата, които важат за велосипедистите.

На първо място, електрическите тротинетки могат да се движат по велосипедната инфраструктура (велоалеите) и по градските пътища, по които позволената скорост е до 50 км/ч. Правилото е това може да става, когато по съответната улица няма изградена велоалея. Съответно, електрическите тротинетки трябва да се движат възможно най – вдясно на платното за движение.

За електричеките тротинетки е забранено движението по тротоарите, както и във всички зони, маркирани със знак за забрана на влизане на велосипеди. С промените в Закона за движението по пътищата, свързани с електрическите тротинетки, бяха въведени и възрастови ограничения. Така, деца под 14 годишна възраст не могат да управляват електрически тротинетки, а тези от 14 до 16 години ще могат да се движат в рамките на велосипедната инфракструктура.

На регистрация в КАТ подлежат електрическите тротинетки и скутери с мощност на двигателя между 250W и 4000W и конструктивна максимална скорост над 25 км/ч до 45 км/ч.

ОДМВР-Разград напомня, че тротинетките не са играчки, а средства за придвижване, и апелира към родителите да упражняват контрол върху децата си. При всяко констатирано нарушение те ще бъдат уведомявани съгласно действащата нормативна уредба.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *