Политиката победи Коронавируса: Карантината в Ясеновец пада от полунощ

Жителите на Ясеновец се чувстват потиснати, има скрито напрежение сред тях, ограничени са им свободите. Тези аргументи прозвучаха на заседание на Областния оперативен щаб за борба с Коронавируса в подкрепа на предложението на Областния управител Гюнай Хюсмен карантината в селото да бъде отменена по-рано от регламентирания срок.

Здравните аргументи изтъкнаха медиците в състава на щаба – директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева и директора на РЗОК-Разград д-р Камелия Станева. В залата имаше и други лекари, но те не посмяха да се противопоставят на политическите аргументи. Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова също се възпротиви на предсрочното падане на карантината, като освен здравните, изтъкна и аргументи, свързани с нейния ресор образованието – за успокоение на учители, родители и останалите зрелостници – 20-те абитуриенти от Ясеновец трябва да си направят PCR-тестове. Началникът на РУО на МОН Ангел Петков също призна, че притеснения в образователните среди има – само в две училища в Разград 9 учители са представили болнични и няма да са квестори. Много от учителите са в рискова група по възрастови показатели, а имат и хронични заболявания – допълни Орешкова.

Всички контактни и карантинирани да не отказват извършване на PCR-тестове – бе едно от основните условия, под които отпада карантината в Ясеновец. Тя остава валидна за четирите къщи, където има заразени, там ще има и полицейски патрули. Кметът на селото, с който бе направена връзка по телефона, пое ангажимент да съдейства да няма откази за тестове.

Проблем обаче имало точно тази сутрин, служители на РЗИ са обиждани и псувани, а карантинираните са отказали да се подложат на тестове – разказа д-р Генева. Наложило се да се търси съдействие от полицията.

Въпреки здравата логика на здравните аргументи надделяха политическите – както е ноторно известно почти всички избори в Лудогорието се решават в Ясеновец – и с 3 гласа „въздържал се“ бе взето решение карантината в селото, колкото и всъщност да беше халтава и дори от полицията да знаеха, че в деня преди въвеждането й местните се изнесоха в Разград, Сливен и Казанлък, отпада от полунощ.

 

 

One Reply to “Политиката победи Коронавируса: Карантината в Ясеновец пада от полунощ”

  1. Циганите са си платили. Как ще си продават наркотиците иначе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *