Подобряват организацията на вота: ред в графика за разнасяне на машините, обучения за СИК-овете и повече удобства, докато чакат за РИК

Областният управител Иван Борисов събра на работна среща представители на институциите, ангажирани с вота на 11 юли, за да обсъдят подобряване на организацията на изборния процес. В дискусията стана ясно, че доста неща са куцали около последния изборен ден – 4 април, изтъкнаха се и куп оправдания за това.

Председателят на РИК Хубан Соколов например обясни дългото чакане на представителите на секционните комисии с факта, че 80% от протоколите били грешно попълнени. „Не проведохте обучения на членовете на комисиите“ – контрираха от общините. „Имаше противоепидемични мерки, пък и да си четат методическите указания“ – продължи диалогът с РИК. По този казус все пак се стигна до решение този път обучения да има, като общините осигурят по-големи помещения, за да се случат те. Обученията ще са с възможност за симулация на гласуване с машина, каквато в РИК очакват да получат.

Доставката на машините предишния път също е затруднила процеса. Комисар Божидар Божков от ОДМВР-Разград обясни, че на предишните избори дирекцията получила утвърден от ЦИК график за доставка на бюлетини, който по никакъв начин не бил съобразен с географското разположение на населените места в региона, например от Дряновец трябвало да отидат в Беловец, а после в Духовец. Част от общините оказали съдействие за подобряване на графика, за което Божков им благодари, но другите не откликнали. И той, и общините призоваха за подобряване координацията по отношение на доставките на бюлетините и на машините, за да не се налага в деня преди вота членовете на комисиите да стоят с часове в очакване или да ходят два пъти до помещението за гласуване. Божков помоли местните управи още да съобразят формирането на подвижни секции с недостига на полицейски служители.

Към момента секционните комисии са 193, подвижни засега има само в Самуил, те са 9. Машинно гласуване ще има в 167 секции.

На работната среща бе уточнено, че в изборната нощ членовете на секционни комисии, както и на предходните избори, ще изчакват реда си за РИК в три сгради  Постигната е договорка не само фойетата, а и залите в Общинския културен център и Филхармонията да бъдат отворени, за да може да се използват от чакащите хора. В заведението „Зайо Байо“ ще бъде осигурено допълнително пространство с маси и столове. В изборната нощ ще работят кафетата във Филхармонията и в „Зайо Байо“, а в ОКЦ е осигурена доставка на вода и храна срещу заплащане.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *