Петчленно жури избра победителя в първия конкурс за драматургия “Антон Страшимиров”

На свое заседание днес петчленно жури определи носителя на наградата от първото издание на Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров” – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Комисията бе председателствана от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, в заседанието участваха и: проф.д-р по изкуствознание Любомир Халачев – сценарист и режисьор; Иван Странджев – поет и драматург; директорът на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград Димитър Петров и Цветана Бенонова – гл.експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград.

Припомняме, че предложението Община Разград и Съюзът на българските писатели да инициират учредяването на награда за драматургия на името на Антон Страшимиров възникна по време на посещение на представители на творческата организация в Разград и среща с ръководството на Община Разград. Житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград, той е живял в града и е учил заедно с брат си в Разградската гимназия. Провеждането на конкурса е още един знак за това, че Разград тачи паметта и творчеството му, името на Антон Страшимиров носи и драматичният театър в града. Сред условията на конкурса бе произведението да не е поставяно на сцена до обявяване на конкурса, избраната за победител творба трябва да бъде предоставена безвъзмездно за поставяне от трупата на Драматичен театър „Антон Страшимиров”, който е част от Театрално-музикален център-Разград.

Общо 32-те творби бяха изпратени в предварително обявения срок, те са на автори от цялата страна, а едно от произведенията пристигна от Германия.

Журито определи за победител Банко П.Банков от София с творбата му „Недописана страница”. Официалната церемония, на която той ще получи плакета и паричната си награда, е насрочена за утре, 24 юни, на Вила „Урбана” на Абритус от 21,30 ч. като част от Фестивала на материалното и нематериално наследство „Белите нощи на Разград”, който се организира от Община Разград и започва днес.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *