Петима пред общината срещу връщането на хартиените бюлетини

Петима противници на връщането на хартиените бюлетини организираха демонстрация пред община Разград днес наобяд.

Макар да се обявиха като граждани, всъщност и петимата са пряко свързани с политиката: Иво Димитров и Огнян Обрешков са общински съветници от „Демократична България“, Антон Монев – от „Кауза Разград“, Деян Пейчев е лидер на „Зелено движение“ и бивш кандидат за общински съветник и депутат, Мария Павлова е бивш кандидат за общински съветник от „Кауза Разград“.

Иво Димитров, който инициира в социалните мрежи събитието, наречено от него демонстрация, а не протест, бе категоричен, че при хартиените бюлетини невалидният вот е много голям. Свидетелствата му са както като участник във вота и политик, така и като член на секционна комисия и кандидат в избори. Според него и съмишлениците му на демонстрацията предложените промени в Изборния кодекс ще дадат възможност за манипулации на изборните резултати. Димитров счита, че ГЕРБ със съучастието на БСП и ДПС се опитват да върнат тази манипулация, за да имат някакъв превес чрез своята “професионална изборна администрация“.

Още по-категоричен бе Антон Монев, който разказа за ситуации от битието си като член на Районна избирателна комисия. По думите му нееднократно при установени грешки в протоколите пред РИК се коригират изборни книжа, без да е сигурно доколко цифрите са достоверни, хората са изморени от тежката изборна нощ и броене на бюлетини и просто бързат да се приберат.

Деян Пейчев пък се аргументира от опита си като компютърен специалист. Според него няма техническа възможност за манипулации върху машините.

И петимата бяха категорични, че коментарите за трудности при гласуването с машини са обида за избирателите.

За демонстрацията бе избрано времето на обедната почивка на служителите в общинска и областна администрация, както и на останалите институции в 11-етажната бяла сграда. Повечето се загледаха в плакатите на демонстриращите, неколцина видимо подкрепиха идеята с усмивка или вдигнат палец, но не спряха, заговори ги само бившият зам.-кмет, сега експерт в общината Любомир Цонев.

One Reply to “Петима пред общината срещу връщането на хартиените бюлетини”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *