Партиите не се разбраха, ЦИК ще назначава Районната избирателна комисии

Ялови се оказаха консултациите за състав на Районната избирателна комисия в Разград. Те се проведоха при Областния управител Гюнай Хюсмен и продължиха по-малко от 20 минути. В тях участваха представители на парламентарно представените политически сили и на представените в Европейския парламент. Именно заради евродепутатите се наложи да се увеличи броят на членовете на РИК. Според указанията на Централната избирателна комисия управляващата ГЕРБ трябваше да има 5 представители, БСП – 4, ДПС – 2, Обединени патриоти, Воля и Демократична България – по 1. Тъй като общият брой се оказва четен обаче, се добавя още един член и той се полага на ГЕРБ, които обаче имаха списък с 5 имена и конкретните техни представители останаха за допълване след консултациите.

Известни станаха само кандидатите за ръководни постове. При първата обиколка на масата за консултации се оказа, че почти всички искат да имат председател. Валентин Василев от ГЕРБ предложи юриста Хубан Соколов, Мехмед Салим от ДПС предложи адвокат Нергин Хамдиев, Добрин Добрев от БСП – адвокат Силвия Великова, а Огнян Обрешков от Демократична България – адвокат Жоро Чобанов. Останалите две политически сили нямаха претенции към ръководството на комисията.

Всеки от номинираните бе защитен аргументирано от политическия лидер, който го предложи. И четиримата имат опит в изборната администрация, но председател на избирателна комисия е бил само Нергин Хамдиев, в ръководството са били Жоро Чобанов и Силвия Великова, а с най-малък опит – от 6 месеца – е Хубан Соколов. Може би именно заради този опит прехвърчаха искри между двама бивши съпартийци. Валентин Василев се засегна, че всички хвалят кандидатите си, коментирайки, че кандидатите на ГЕРБ са също достойни, не са „пълнеж“. На тази дума пък реагира Огнян Обрешков с въпроса: „Да не би да смятате пък, че всички ние, на тази маса, сме пълнеж?“. Областният управител Гюнай Хюсмен и заместничката му Нурие Црънгалова успокоиха страстите и започна още един кръг от позиции.

Тъкмо Обрешков бе първият, който направи компромис, като заяви, че Демократична България променя позицията си за председателско място, като го заменя със заместник-председателско. Още двама от политиците на консултациите заеха компромисни позиции, но под условие. И Добрин Добрев от БСП и Мехмед Салим от ДПС заявиха, че заменят председателското място със секретарско. Опит за компромис не направиха единствено от ГЕРБ.

Така консултациите навлязоха в задънена улица и бе решено, след като утре е готов протоколът от заседанието, той да се изпрати в Централната избирателна комисия, която ще назначи РИК-Разград, като ръководните постове ще бъдат определени по служебен път.

По закон срокът, в който ЦИК извършва назначението на районните комисии, е 12 февруари.

По-късно станаха ясни и имената на предложените за редови членове на РИК: номинациите от ГЕРБ са Ралица Костова-Цветанова, Николай Инков, Мирослава Христова, Айсел Хасанова и Павлина Кившанова; от ДПС предлагат Юмгюл Ахмедова; от БСП – Савина Ангелова,  Катинка Матеева, Иван Борисов; от „Обединени патриоти“ – Светлана Неделчева, а от Воля – Сюлбие Ибрямова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *