Панаирът на киселото мляко започва в четвъртък

20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти започва утре, 28 юли, едно от събитията в програмата обаче вече се случи – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

На постоянната открита експозиция до Музикалния дом в Разград днес следобед дизайнерите от „Принт Експрес Разград” подредиха паната от фотоизложба под надслов „Панаирът през времето“. Тя включва  снимки на трима фотографи, проследили развитието на емблематичното за Разград културно събитие през годините. Най-старите снимки са от 2001 г., има фотографии от почти всички издания на Панаира. Автори на фотоспомените за Панаира са: Мехмед Азиз, Георги Тодоров и Антон Анастасов. Експозицията от 138 снимки ще може да бъде разглеждана от жителите и гостите на Разград до края на лятото.

Официалното откриване на  Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е от 17,30 ч. на 28 юли на площад „Независимост“. На него ще присъстват и двете официални делегации от градове-побратими на Разград – румънския Кълъраш и немския Витенберге.

В 19,00 ч. отново на площад „Независимост“, но пред Туристическия информационен център, започва традиционният избор на Кралица на Панаира на киселото мляко. В надпреварата се включват по две красавици от танцовите състави, които участват във вечерните концерти на площад „Момина чешма“. Тази година ще се насладим на изпълненията на четири танцови формации от три държави от три континента: Фолклорна група „Алианца“ от Мексико, Фолклорна група „Елхориа“ от Египет, Ансамбъл „Абджари“ и Държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Грузия. В първия вечерен концерт от 20,30 ч. в четвъртък ще участват и Капански ансамбъл-Разград и ДТА“Лудогорче“.

Всички състави, водени от Кралицата и двете й подгласнички, както и от Градския духов оркестър, преди концерта ще участват в дефиле от площад „Независимост“ до площад „Момина чешма“.

Елемент от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти са и над 100 шатри и щандове по централните разградски улици, част от занаятчиите и търговците в тях, подредиха продукцията си от тази вечер. На тях ще бъде представена продукция на производители на мляко и млечни продукти, занаятчии, производители на мед и пчелни продукти, читалища от региона, както и четири щанда с благотворителни каузи.

Панаирът продължава и на 29 и 30 юли.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *