Пак от Русе научихме: Осми смъртен случай от COVID-19 за Област Разград

Корона

Още един от потвърдените за Разградска област случаи с COVID-19 завърши със смърт. Това е осмият починал жител на региона, но за това научихме не от Областна администрация-Разград и РЗИ-Разград, а от РЗИ-Русе.

От крайдунавската здравна инспекция съобщиха, че тази нощ е починала 72-годишна жена от исперихското село Вазово. За територията на област Русе това е първи смъртен случай.

Жената е била на апаратна вентилация от десетина дни в УМБАЛ „Канев“, имала е и придружаващи заболявания. Че е приета в русенското лечебно заведение бе оповестено на 19 юни, както винаги по-подробно от РЗИ-Русе. Според информацията тогава няколко дни преди да потърси медицинска помощ жената се оплаква от обща отпадналост, кашлица и задух. За първи път е прегледана в болницата в Исперих, като дотам е стигнала с такси. Там й е направена рентгенография и са установени данни за пневмония. Личният й лекар я насочва към спешното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в гр. Разград, където й назначават лечение, но пациентката не се подобрява. На 16-ти юни жената отново търси лекарска помощ в Разградската болница, направени са й бързи тестове за антитела за COVID-19 и резултатите от тях са отрицателни. Още същия ден жената е транспортирана от екип на ЦСМП-Разград до УМБАЛ „Канев“, като тя е била в увредено общо състояние, което ще рече, че тя е имала гадене, повръщане и висока температура. Там й е взета проба за PCR-изследване, а резултатът се оказва положителен. По данни на жената контактна в дома й е само дъщеря й. Жената не е съобщила да е била в чужбина, както и да е контактувала с други хора с подобни симптоми. Десетина дни по-късно още една жена от Вазово – на 36 години – бе приета в друга русенска клиника.

По населени места досега статистика от разградската здравна инспекция не са обявявали, но по справка, извършена от Разград24/7, във Вазово са регистрирани поне още 3 потвърдени случая.

Другата съпоставка, която направихме, е доста притеснителна – при 90 случая в Разградска област имаме вече 8 починали, което означава, че изходът е летален за всеки 11-ти случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *