Официално мандатите от ЦИК: ДПС – 2, ГЕРБ-СДС – 1, ИТН – 1

Централната избирателна комисия взе решение късно снощи за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. Решението бе публикувано сред полунощ, то потвърди предварителното коментираното съотношение между мандатите в Разградски регион – ДПС има 2 мандата, ГЕРБ-СДС – 1, ИТН – 1.

Имената на депутатите от различните региони обаче не са публикувани, тъй като има кандидати, които са избрани в два района. Според хронограмата на ЦИК избраните в два района са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в ЦИК в коя листа желаят да останат избрани.

Тази опция за вече избраните депутати от ДПС – Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ – не се отнася, тъй като не са кандидати и от други региони, но пряко касае другите два мандата. Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е избрана и в Русе, където бе втора в листата. Ива Митева от ИТН пък бе водач и в 24-ти Софийски район, ако не предпочете Разград, опцията за избор важи и за втория – д-р Алпер Мурадов е четвърти в Русе, където ИТН печели 3 мандата, но вторият е водач в Кърджали и също трябва да избере. Ако се стигне дотам, право на избор има и третият в листата на ИТН в Разград Радослав Бойчев е водач в Търговище. Ако се стигне и дотам – четвъртата в листата – Мария Господинова – не е кандидат в друг регион.

В национален мащаб мандатите се разпределят по следния начин: ИТН – 65; ГЕРБ-СДС – 63, БСП – 36, Демократична България – 34, ДПС – 29, ИМВ – 13.

На заседанието си снощи след няколко прегласувания ЦИК прие няколко заявления от кандидат-депутати за необявяването им за избрани: Илко Стоянов от ИТН-Благоевград, Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС и 16-ти Пловдивски район и 25-ти Софийски, Николай Колев от ДПС-Стара Загора, Григор Горчев от ГЕРБ-СДС – Плевен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *