От 1 ноември започва Акция „Зима“, а глобите за липса на зимни гуми – от 15 ноември

От 1 ноември стартира традиционната акция „Зима“ с три кампании в нея, насочени: към водачите на ППС – велосипеди, ПС с животинска тяга („С безопасно пътно превозно средство през зимата“), към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците („Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“) и към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците („Безопасно шофиране през зимата“). Това съобщи говорителят на ОДМВР-Разград Илияна Георгиева.

Акцията се провежда в продължение на повече от 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“, и Българския Червен кръст. През последните години в партньорството се присъединиха Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

В рамките на акцията от 01 ноември 2021 г. до 30 ноември 2021  да се проведат трите кампании, реализирани успешно през последните 6 години, както следва:

І. Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Кампанията да се проведе за времето от 01 до 10 ноември 2021 г. Проверки по отношение наличието на регистрация, техническа изправност и изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника, спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства.

ІІ. Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията да се проведе за времето от 11 до 20 ноември 2021 г. Дейността е насочена към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който по традиция се отбелязва в храмовете на всички официални религии в страната, ще бъде отбелязан на 21 ноември 2021 г.

ІІІ. Кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията да се проведе за времето от 21 до 30 ноември 2021 г. Дейността да бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Контролът да се осъществява на подходящи места край пътя, с явно и видимо присъствие на полицейските органи.

По време на акция „Зима“ се планира и извършва оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътно-транспортни произшествия. При необходимост се изготвят предписания до собствениците на пътя.

Статистическа информация по тематиката и за травматизма и установените нарушения през зимния период на сезон 2020/2021 г. представи старши инспектор Неделчо Симеонов от сектор „Пътна полиция“.

Той обяви, че от началото на годината на територията на ОДМВР – Разград са възникнали 2 ПТП, при които са загинали двама пешеходци. Визираните ПТП са настъпили в периода от 30.09.2021г. до 08.10.2021г. За годината загиналите при ПТП пешеходци се развняват на 33% от общия брой на загиналите при ПТП лица. През есенно – зимния период се увеличава рискът от възникване на злополуки и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано  с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и  кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на  МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове по тъмно. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, малогабаритната селскостопанска техника и ПС с животинска тяга най-често са с липсващи или неефективни светлоотразителни елементи. Нараства и броят на произшествията с неподготвени за зимата автомобили, движещи се с износени или летни гуми на мокри, заснежени и заледени настилки. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост и влошените метеорологични и пътни условия.

От началото на 2021г. до 27.10.2021г. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали 361бр. ПТП, от които 88 тежки с  6 убити и 106 ранени лица. За същия период на 2020г. са възникнали 325 ПТП, от които 90 тежки с 10 убити и 110 ранени лица. Предвид изнесените данни се установява увеличение на общия брой на ПТП и намаление на възникналите тежки ПТП с убити и ранени лица.  От посочените ПТП за 2021г. 18 са били с участието на пешеходци, при които са били леко ранени 15 лица и двама са загинали. За посочения период на 2020г. са възникнали 22бр. ПТП с пешеходци, при които са били леко ранени 11 лица, 8 са били тежко ранени и един е загинал. Тревожно е обстоятелството, че за 2021г. при ПТП са загинали 2-ма пешеходци, което е 33.3% от общия брой на загиналите до момента лица при ПТП лица.

За периода на зимния сезон /15.11.2020г. – 01.03.2021г./ на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 135 ПТП, от които 28 тежки с 3-ма загинали и 28 ранени лица. За същия период на сезон 19/20г. са били възникнали 151 ПТП, 32 от които тежки с двама загинали и 40 ранени лица. След анализ на възникналите ПТП се установява, че през зимния сезон най-уязвимите участници в движението са пешеходците. За сезон 20/21г. са причинени общо 8 ПТП с участието на пешеходци, като един е загинал и 7 са били ранени. През сезон 19/20г. с участието на пешеходци са възникнали 13 бр. ПТП с двама загинали и 11 ранени лица.

С цел превенция осигуряване на безопасността на пешеходците От началото на годината  в ОДМВР – Разград са съставени 170бр. глоби по фиш на пешеходци. Най-често извършваните нарушения са внезапно навлизане на уличното платно и пресичане на нерегламентирани места. По-малко са констатираните случаи на неизползване от страна на пешеходците за движение по изградените тротоари. За сравнение през 2020г. констатираните нарушения, извършени от пешеходци са 48бр. В тази връзка основният апел към водачите на МПС и пешеходците е да бъдат внимателни именно през този сезон. Посочените категории участници в движението следва да спазват стриктно законовите разпоредби на чл.108 до 115 за пешеходците и от чл.116 до чл.122 за водачите на МПС. Като допълнителни препоръки за пешеходците могат да се посочат, че същите при възможност при движение през тъмната част на денонощието и при намалена видимост следва да бъдат със светли връхни дрехи, така, че да бъдат ясно забележими от водачите. При пресичане на уличните и пътните платна същите следва да бъдат много внимателни да не отвличат вниманието с използване на мобилни устройства, слушалки и др. Те следва да пресичат на пешеходни пътеки и на осветени участъци от пътното платно. За водачите на МПС като основна препоръка е преди начало на управление на автомобил да почистват добре предните странични и панорамно стъкло на автомобила, така, че да имат ясна видимост.

Старши инспектор Неделчо Симеонов уточни, че от 15 ноември започват и проверките за зимни гуми или гуми с грайфери 4 мм. Санкцията за липса на такива гуми от тази дата до 1 март е 50 лева.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *