От утре приемат документи за общинския фонд “Ин витро”, вече са се родили 19 деца с негова подкрепа

От утре, 12 май, Община Разград обявява прием на документи за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни  проблеми. Това се извършва  на основание чл. 8, във връзка с чл. 9 от Правилника  за финансово  подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Разград. Приемът на документи за настоящата година ще продължи до 1 декември 2023 г. – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Документи могат да се подават всеки месец от 1-во до 30 число в деловодството на Община Разград, стая 06, партерен етаж и на e-mail: оbshtina@razgrad.bg, всеки работен ден от 9:00 часа до 16:00 часа.

Заседанията на постоянната комисия, която разглежда и одобрява подадените заявления на правоимащите двойки, са закрити и се провеждат всяка първа седмица от месеца от 10:00 часа в стая 508, пети етаж на административната сграда на Община Разград. Комисията е председателствана от заместник-кмета по хуманитарни дейности Хабибе Расим.

В  разчета на 2023 г. на Община Разград за настоящата година са предвидени 50 000 лв. за подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми. Според Правилника за финансово подпомагане, който е публикуван на сайта на Община Разград в рубрика Общински съвет – „Правилници“ и в рубрика „Здравеопазване“, се отпускат средства в размер на реално направените разходи, но не повече от 2500,00 лева на двойка, семейство или лице.

От старта на инициативата през 2012 г. с финансовата подкрепа от общинския фонд „Ин витро“ в Разград са се родили 19 деца, сред тях има две двойки момичета и две двойки момчета. През миналата година документи са подали 5 двойки, като впоследствие едната е оттеглила документите си, а на друга е отказано подпомагане, тъй като не е отговаряла на изискванията на Правилника.

Припомняме, че право на финансиране от общинския фонд „Ин витро“ имат семейства и двойки със стерилитет, при които може да се приложи лечение с методите на Асистираните репродуктивни технологии. Част от останалите критерии са:

  • да са български граждани с постоянен и настоящ адрес на територията на община Разград през последните три години. При двойките във фактическо съжителство и при семействата на това условие следва да отговаря поне единият от кандидатите;
  • да нямат задължения към Община Разград;
  • да са здравно осигурени /без прекъснати здравноосигурителни права/;
  • да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение и други критерии.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *