От понеделник осем художници рисуват “Мистика и реалност”

В периода от 8-ми до 16-ти юни се организира традиционният Международен пленер „Мистика и реалност“, който за първи път бе проведен през 2000г.

Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Събитието се провежда за осми път като основната цел на организаторите е да се поканят художници, които отговарят на концепцията на галерията по отношение на обогатяването й със своите картини. Пленерът се реализира с подкрепата на Община Разград и ХГ „Проф. Илия Петров“ Разград.

През годините участие са взимали както български художници, така и чуждестранни. Тази години са били поканени гости от Беларус, Румъния, Турция, Молдова и други страни, но поради възникналото извънредно положение и наложените мерки, те са възпрепятствани да присъстват и участие в пленера ще вземат единствено български художници.

Гостите, които ще дадат своя принос за разградската галерия, са: Божидар Тонев от Добрич, Милчо Талев от Поморие, Неделчо Кучков от Хасково, Надежда Стойнева от Димитровград, Ивелина Николова от Шумен, а представителите от Велико Търново са Цветелина Максимова и Мариета Конова. Тази година участие ще вземе и разградският художник Теодор Даскалов. Някои от гостите са вече познати от минали години.

Живописците се настаняват в базата на Община Разград в м. Пчелина в периода 8-16 юни, а материалите, с които ще творят своите картини, са осигурени от организаторите. Творбите ще бъдат включени и в специален каталог.

Директорът на ХГ „Проф. Илия Петров“ Разград Тодор Тодоров споделя, че пленерът се е доказал много през годините и голям брой художници имат желание да се включат в него.

Пленерът „Мистика и реалност“ е сред първите събития от възобновения културен календар на Община Разград след  извънредното положение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *