От петък безплатно чипират и регистрират домашни кучета в Разград, в общината са чипирани 550

От 1 октомври в Приюта за бездомни животни и скитащи кучета в Разград стартира безплатно чипиране и регистриране на домашни кучета в град Разград. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Кампанията в община Разград започна в началото на годината от по-малките населени места, които бяха посещавани на място от ветеринарни специалисти. Общо 550 домашни животни са чипирани и регистрирани по време на кампанията досега, като предстои специалистите да посетят още три села: Стражец, Дянково и Раковски.

Чипирането на домашни кучета е безопасна за животните процедура, тя е задължителна по два нормативни документа – Закона за защита на животните(чл.37) и Закона за ветеринарномедицинската дейност(чл. 174). На кучето се поставя микрочип, който съдържа 15-цифров уникален код.  Срещу този код в системата на Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ) се въвеждат както данните за собственика, така и за кучето. Данните, въведени в системата ВетИС на БАБХ за животните, съдържат сведения за манипулации, ваксинации, обезпаразитявания и т.н., извършвани от съответните ветеринарни лекари и се превръщат в своеобразен медицински картон. По микрочипа може да се установи собственика при намиране на изгубен домашен любимец. При кражба може да се проследи и дали кучето е изнесено в чужбина. Сред предимствата на чипирането на кучета е и изискването в чужбина да се пътува само с животни с микрочип, ваксини и паспорт.

Чипирането и регистрирането в град Разград ще се извършва в работни дни в Приюта за бездомни животни и скитащи кучета в Разград на ул. „Костур“30 след като собственикът се е свързал предварително със специалистите в Приюта на тел. 084 248 868 или ел.поща shelter@sanctuary.bg. Още подробности за кампанията, както и за дейността на Приюта можете да видите на неговия сайт: https://sanctuary.bg/index.php.

Безплатната кампания за регистрация и чипиране на домашни кучета в Разград продължава до края на годината. От нея могат да се възползват и жители на населени места, които вече са посетени от ветеринарните специалисти, но трябва със собствен транспорт да докарат домашните си любимци за манипулацията в Приюта.

 

One Reply to “От петък безплатно чипират и регистрират домашни кучета в Разград, в общината са чипирани 550”

  1. Много съвременни интелигентно решение. Крайно време беше някой в общината да подходи европейски! Подкрепям и приветствам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *