От липса на защитни средства се оплакаха медици на първото заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавирус

На 26 февруари със заповед на заместник-директора на Регионалната здравна инспекция в Разград д-р Анатолий Кънев е сформиран Областният кризисен щаб за борба с коронавирус – става ясно от прессъобщение на Областна администрация-Разград.

Д-р Стойнов обяви, че заповедта е изготвена  във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве на заболяването COVID 19 /инфекционно заболяване, причинено от коронавирус/ и предприемане на действия за превенция разпространението му в България.

Съгласно заповедта членове на Областния щаб са: Заместник областният управител Нурие Црънгалова, директорите  на ОД МВР, ТД „НС“, РЗОК, ЦСМП, МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Разград, „МБАЛ – Исперих“ ЕООД и МБАЛ – Кубрат“ ЕООД. Председател е д-р Стойнов, а зам. председател – д-р Рени Кирякова.

По време на заседанието са обсъдени мерки за реакция при евентуално разпространение на коронавирус, както и са запознати присъстващите с актуални данни на епидемичната обстановка по отношение на новия коронавирус (COVID – 19).

От РЗИ информирали за получените от Министерството на здравеопазването указания и конкретни инструкции за реакция при наличие на случаи на коронавирус, с които са запознати лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, общопрактикуващите лекари, Центъра за спешна медицинска помощ.

Директорът на болницата в Кубрат д-р Павлина Мичева споделила, че огромен проблем за лекарите не само в болницата, но и за общопрактикуващите лекари, е липсата на защитни средства. Предложено ли е решение на този въпрос от прессъобщението не става ясно.

Заместник директорът на РЗИ информирал, че на територията на страната няма случаи на заболели от коронавирус, но вече е сформиран Национален кризисен щаб, който ще реагира при нужда и ще помогне на всеки с каквото трябва.

На населението се препоръчва при завръщане от район с наличие на коронавирус и/или съмнение за заболяване консултирането с личните лекари да се извършва само по телефона;  да се ограничи пътуването към държави с доказано наличие на коронавируса; да се избягва организиране на масови мероприятия и събития, свързани с посещение на много хора; да се спазва респираторния етикет и др.

На заседанието е съобщено още, че 15 ученици и 2 учители от ПГВМЗ”Александър Стамболийски”-Лозница са под 14-дневна карантина. От 3 до 21 февруари те са били на посещение в Италия по проект по програма „Еразъм”. 11 от учениците са жители на община Лозница, останалите са от съседните области Търговище, Шумен и Силистра, всички са под наблюдение на личните си лекари, не са проявявали признаци на заболяването.

В Инфекциозното отделение на разградската болница има 5 стаи с по 2 легла, но при необходимост болни могат да бъдат настанявани и в други отделения – е съобщила на заседанието на щаба началникът на отделението д-р Росица Костадинова.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *