Отново родителски бунт в ДТА„Лудогорче”

Дежавю за всички, които се вълнуват от децата на Разград и от фолклора на Лудогорието. Точно 3 години без 1 месец родители на танцьори от Детска танцова формация „Лудогорче” отново обявиха протест в подкрепа на настоящото ръководство на формацията. Тогава децата тръгваха на фестивал в чужбина и новоназначеният директор на Капанския ансамбъл Светослав Митев определи не ръководителите им, след които бе синът на предшественика му, а други хора да придружават децата до Чехия. Деца и родители нахлуха в кабината на Митев и спечелиха тази малка битка, по-късно обаче все пак ръководството на детската формация бе „подмладено, преструктурирано и оптимизирано”.

Днес на новия протест родители разказаха, че при ситуацията от 2017 г. много деца са се отказали и в момента има малко деца от 5-6 клас, основната група – 36 деца – са четвъртокласници, които са поети от близо 3 години от Цветелина Митева, Иван Иванов и Стефан Иванов с корепетитор Ненчо Илиев.

Именно в тяхна подкрепа днес протестираха около 30 родители. По собствена инициатива бяха дошли и част от децата, които се разплакаха в края на отговора на въпроса „защо са за площад „Възраждане”?” – „за да защитим господина и госпожата да ни водят танците, те ни показваха доброто, като ги сменят всички ще се отпишат и нищо няма да остане”.

Всъщност на този етап никой не е освободен от поста си в ДТА”Лудогорче” – Цветелина Митева е в болнични, а Иван Иванов си е на работа както в Капанския ансамбъл, така и в детската формация. В разговор на част от родителите обаче новият директор на Капанския ансамбъл Кънчо Върбанов е заявил, че те ще бъдат освободени от Капанския, а като не работят там, нямат право и да са ръководители на детската формация към ансамбъла. Върбанов допълнил, че с новото ръководство родителите ще се запознаят през септември. Намекнал им, че става въпрос за човек с хореографско образование и 30 години работа с деца.

„След 15 юни като  отворят залите, децата ще могат да репетират, те го искат” – заявиха родителите.

Те са доволни от работата на настоящото ръководство на детската трупа, разказват, че са възродили състава, децата са сплотени, а и професионално са израснали. „Ще бъде съсипан ансамбълът  с безотговорното поведение на новия директор и неговия началник” – казват родителите

За тях смяната в състава е последствие от политическите промени в управлението, а те смятат, че децата не трябва да страдат заради всяка политическа промяна и заради българската традиция всеки управник да си идва със своите хора. „Мотивът е бил, че сегашното ръководство като е дошло е махнало предишното и сега трябва да е така, а мотивът трябва да са децата. Нека новите ръководители на общината покажат, че са широкоскроени и да не се повтаря това, което е било преди 4 години, да се спрат тези рокади, от които страдат децата” – заявяват родителите.

Те имат намерение мирният протест на площада да не е последен, настояват и за среща с кмета на общината.

Родителите не заплашват да спрат децата си от танцова, ако се промени ръководството, смятат обаче, че децата сами ще се откажат.

За разлика от предишния протест, свързан с Капанския ансамбъл, на този нямаше политически лица, на пейка в близост бе само досегашният директор на ансамбъла Светослав Митев, той обаче не взе думата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *