Отново празнуваме Йордановден на „Пчелина”, започнаха записванията за скачане за кръста

За трети път през този век Разград ще отбележи Йордановден с традиционния ритуал за хвърляне на кръста. Организаторите отново са Андрей Андреев, Христофор Илиев и Джипо Джипов, за втора година им съдейства и Община Разград. Първият ритуал бе през 2019 г., вторият – през 2020 г., а през тази година не се случи заради епидемичната обстановка и заболяване на единия от организаторите.

Началният час на ритуала е 11,00 ч. на 6 януари 2022 г. Както и на предишните празници организаторите са осигурили и съпътстващи мероприятия – ще има жива народна музика, огън, чай и вино за сгряване, водолаз и спасител, общината и полицията ще създадат буферни паркинги. Всички участници ще получат грамоти, а късметлията, извадил кръста, ще го получи като спомен за събитието, за него ще има и икона. Кръстът ще е дървен, в момента се изработва от дърводелец-именик на Йордановден. Ще бъде осветен в църквата „Св. Николай Чудотворец” от архиерейския наместник отец Георги, той лично ще отслужи литургия за Богоявление и ще хвърли кръста в язовир „Пчелина 2”, който е първият, когато се идва откъм Разград.

Вече текат записванията за участие в ритуала, това може да стане на тел. 0894374528. Тримата организатори отговарят на въпроси и на съобщения в профилите си във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *