Отново голяма вода в Цар Калоян отнесе коли, наводни къщи, жертви няма

15 години след голямото наводнение, което взе осем жертви и унищожи 70% от инфраструктурата на Цар Калоян  местните хора си припомниха отново кошмара от 2007 г.

В късния следобед днес около 17,00 ч. само за около половин час на малкото лудогорско градче се изсипа дъжд от 38 л./кв.м. За разлика от предишното наводнение обаче водата не идва откъм язовирите в местността „Дервента”, а откъм Ветово. Преминава през наскоро ожънати ниви от царевица и слънчоглед, завлича останалите стъбла и коренища и стига до канала, който преминава през Цар Калоян. Водосборът вероятно е повлякъл и събраното от нерегламентирани сметища, тъй като след като дъждът спря, купища тиня, но най-вече боклуци, задръстиха един от основните мостове в Цар Калоян. В канала са озоваха и три автомобила, повлечени от водата, както са били паркирани пред домовете на собствениците си, водата е повлякла и мотофреза. Други 4 коли са намерени от стопаните си пълни с вода, но на улицата, не в дерето. Наводнени са три къщи, предимно дворовете и мазите, няколко улици са в 10-метрова тиня.

Сред първите, които подават сигнал до пожарната и останалите институции, е заместник областният управител Найден Късов, който живее в Цар Калоян. Малко след пожарната на място пристигна и областният управител Драгомир Златев. Първо бяха отводнени трите къщи, като в едната възрастна жена отказва да бъде евакуирана в друг имот и пожарникарите я преместват на втория етаж на къщата й, който не е наводнен и е в добро състояние.

Две от колите са извадени от канала, освен пожарникарите, помагат с техника и местни предприемачи. Багер на местна строителна фирма се включва в опитите да се разчисти наноса, спрял под моста в центъра на Цар Калоян, тъй като ако през нощта отново завали по-сериозно, водата няма как да се отече и ще залее съседните улици. Опитът не се оказва особено успешен – багерът подкопава от двете страни натрупаните тиня и боклуци, върху асфалта се струпват две огромни купчини, обаче пролуки под моста не се появяват. Областният управител Драгомир Златев и двамата заместник-кметове на Цар Калоян Белгин Хюсеин и Ивайло Тонев се уточняват да остане човек от общината на пост до моста, ако се появи опасност, да бъдат уведомени навреме живеещите в района.

Повечето от тях тревожно стоят от двата бряга и когато ги попиташ какво е станало започват с това, че дерето никога не е почиствано, дори и след 2007-ма. Тогава сменили парапетите на моста. След него пък от едната страна е поставена нещо като ограда, която се клати и леко да я бутнеш.

Около 21,30 ч. е прекратен първият опит да се разчисти мостът, за утре по светло остават следващите.

А за местните хора остава да се молят да не вали.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *