„Отличници” сме в Североизтока по нарушители на карантини

Прокуратура

Разград е сред „отличниците” по брой нарушители на карантината във връзка със световната пандемия COVID-19 в Апелативен район-Варна, който включва 6 административни области в Североизточна България – Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград и Търговище. Това става ясно от прессъобщение на Апелативна прокуратура-Варна.

Оттам информират, че осъществяват специален надзор по 306 досъдебни производства, образувани към 5 май 2020 г. от районните прокуратури в апелативния район. 301 от тях са за нарушаване на правилата и мерките против разпространяването на COVID-19 по време на пандемия и в извънредното положение – престъпление по член 355, ал. 2 от НК. Пет от делата се водят за разпространяване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, свързани със заразата с COVID-19.

Най-много досъдебни производства за нарушаване на карантинните мерки се водят в Районната прокуратура във Варна. Техният брой до днес е 171. На второ място по дела за нарушаване на задължителната изолация е Районната прокуратура в Разград с 46 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс, а най-малък е броят им в Районната прокуратура в Добрич – осем.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *