Откриха интерактивен кабинет по природни науки в СУ”Христо Ботев” в Цар Калоян

Модерен интерактивен кабинет по природни науки бе открит днес в средно училище „Христо Ботев“ в град Цар Калоян – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Той е направен по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки в профилираната подготовка“. Стойността на проекта е 49 800 лева.

Гости на събитието бяха заместник-областният управител на област Разград Найден Късов, Ивайло Тонев – заместник-кмет на община Цар Калоян, Шукри Джанферов – секретар на община Цар Калоян, Ангел Петков – началник на Регионално управление на образованието – Разград и Галина Пенева – старши експерт по природни науки и екология в РУО-Разград.

По време на откриването бяха представени модерните технологии, с които ще се обучават учениците. Голям е броят на дидактичните материали и средства, които ще могат да бъдат използвани в учебната дейност от учителите по природни науки и от учениците.

Амбициите на преподавателите Цеца Станкова – учител по биология, Айля Чакалова – учител по химия и инж. Веселин Йорданов – учител по физика са да се повишат ключовите компетентности на учениците с комбиниране на теорията с практически занятия. Целта на създаването на кабинета е учениците да провеждат реални експерименти в часовете по химия, биология, физика и човекът и природата и да разширяват уменията и знанията си чрез компютърни симулации. Новото техническо оборудване – интерактивен дисплей и закупените материали и консумативи ще позволят чрез компютърни приложения с игрови методи лесно и забавно да се упражнява усвояването на химичните термини и химичната символика.  Прилагането на интерактивен подход в часовете по природни науки  ще стимулира в учениците комплексното използване на усвоените знания и умения и по други учебни дисциплини. По този начин ще се развива креативността, самостоятелното мислене, екипността и изследователската работа.

По време на събитието група ученици от седми и девети клас представиха вълшебствата на химията с поредица от опити.

Пожелание за успешно и ползотворно пътешествие през природните науки отправи директорът на училището, г-жа Нели Тодорова. Тя допълни, че всяко подобрение в материалната база и всяка инвестиция в ученици и преподаватели е стъпка в правилната посока.

Началникът на Регионално управление на образованието – Разград Ангел Петков посочи, че проектът е реализиран успешно благодарение на доброто сътрудничество между ръководството на училището, РУО и местната власт. Резултат на това сътрудничество е и реализираният проект за цялостен ремонт на сградата на учебното заведение и прилагане на мерки за енергийна ефективност на стойност над 700 000 лева. Той подчерта, че е осигуряването на съвременна образователна среда е пътят за развитие на българското образование. Създаването на условия за експериментална работа формира практически знания и умения у учениците.

Заместник областният управител Найден Късов поздрави директора и преподавателите за професионализма и постоянните им усилия за развитие и модернизиране на училището. Той каза, че са осигурени отлични условия за учениците и ги призова да полагат старание и постоянство в учебния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *