Огън, мечки, народни танци и меденки на площада. Истински детски празник.

С весел празник и с приятели ЦПЛР Център за работа с деца отбеляза 30-ия си рожден ден и откри новата учебна година. Събитието бе част от поредицата дни на отворените врати, организирани от Обществения дарителски фонд за Разград.

Пред зрителите на Детския панаир „30 години Център за работа с деца” председателят на Управителния съвет на Фонда Стефан Томов припомни, че ЦРД е създаден, за да подпомага развитието на талантите на децата на Разград и за да станат те достойни граждани. Многото призове, отличия и признания говорят за прекрасната работа на хората, които работят с тях – каза Томов. „Дерзайте и продължавайте, ние, ако можем, ще ви подкрепяме.” – заяви още той.

Сред официалните гости на събитието днес бяха и: заместник-кметовете на Община Разград Добрин Добрев и Полина Иванова, Областният управител Гюнай Хюсмен, представители на Регионалното управление на образованието и на отдел „Образование” в Община Разград. От името на Община Разград Добрин Добрев връчи поздравителен адрес от името на Кмета Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, а подаръкът на Община Разград бе мултифункционално устройство. Областният управител пък подари компютър.

През 30-те години от създаването на ЦРД през школите на извънучилищната форма са преминали над 16 000 деца. През тази учебна година вече са записани над 620 деца, а записването продължава. Те имат избор между 10 школи и формации. Техните преподаватели представиха пред участниците в Детския панаир част от възпитаниците и техните умения, като въвличаха и публиката в изпълненията. Това са:  Младежки  духов оркестър с ръководител Милен Бенков; Школа по английски език „Стъпка по стъпка“ с ръководител Неджля Февзи, която за празника ръководеше ателие по слайм; Школа по дигитално изкуство с ръководител Ангелина Рахова, която на празника днес ръководеше пиксел арт ателие, школа по китара с ръководител Валентин Стоянов, Школа по пиано с ръководител Шукран Шукри, Школа по музика – Клас по поп пеене, вокална група и солфеж с ръководител Свилена Дечева, ДТШ „Хорце“ с ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов, Школа по изобразително изкуство с ръководител Цветомира Петрова, която днес ръководеше ателие за кукли, ТФ „Феникс“ с ръководители Ирина Стоянова и Иван Стоянов, Градски мажоретен състав и ДТШ „Капчици“с ръководител Емилия Борисова.

В програмата имаше и гостуващи изпълнители. Публиката се зарадва на един чест и обичан гост на Разград през последните години – цигуларят Хари Ешкенази. Докато представяше уникалните си изпълнения, той съобщи и добрата новина, че от тази година Програма „Фортисимо в клас” ще се реализира не в 3, а в общо 6 училища в Разград. Бялата мечка, пандата и танцьорът с пой Симеон от клуб „Фламинго”-Русе също събраха аплодисменти от зрителите.

Детският панаир под надслов „30 години ЦРД” се организира  с подкрепата на Община Разград, бизнеса и неправителствения сектор. От „Биовет-клон Разград” осигуриха лакомства за участниците в празника – меденки с логото на ЦРД.  Събитието е в първия от поредица Дни на отворените врати на Обществен дарителски фонд за Разград, в които се представя дейността на организации и клубове, подпомагани от Фонда. Другите два дни ще се случат на същото място – площад „Независимост“ и също ще са свързани с организации, които реализират проекти, финансирани от Обществен дарителски фонд за Разград.

В петък, 2 октомври, от 18,00 ч. клуб „Дебати“ ще представи интерактивна презентация на своята дейност, а от 18,30 ч. ще има кино под звездите. За децата и техните родители кино „Арабела“ ще прожектира приключенския анимационен филм „Шпионски бъркотии“.За малките зрители от фирма „Млин“АД осигуряват по пакетче детски солети „Хрус-хрус“.

3 октомври, събота, е Денят на отворените врати за спортните клубове, подпомагани от Обществения дарителски фонд за Разград. Между 11,00 и 13,00 ч. демонстрации на площад „Независимост“ по приложно колоездене ще правят състезателите от СКК“Спринт“-Разград. Зрителите ще видят и демонстрации по джудо от състезателите от СК“Джудо-Разград“, а момичетата и момчетата от БК“Вълци-Разград“ ще представят своите баскетболни умения. За малките спортисти ще има плодове и лакомства.

Празникът завърши със заря, осигурена от Обществения дарителски фонд за Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *