Огнени ритми от три континента и заря на финала на Панаира на киселото мляко

„Разделяме се с усмивки, добро настроение, много нови приятели и с благодарности към всички танцьори, които напълниха душите и сърцата ни. До нови срещи през 2023-та”. С тези думи заместник-кметът на Община Разград Полина Иванова закри 20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти тази вечер. В заключителните си думи тя изрази благодарност и към културните институции в Разград, които участваха в организацията на емблематичното за града празнично събитие – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Третият вечерен концерт от Панаира започна с изпълнение на Танцов ансамбъл „Булгарика” при ЦПЛР Център за работа с деца. След младите разградски танцьори пълният площад за трета поредна вечер се наслади на атрактивните изпълнения на  четирите чуждестранни състава – Фолклорната група „Алианца“ от Мексико, фолклорна  група „Елхориа“ от Египет, Ансамбъл „Абджари“ и Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Грузия. Атрактивните танци от три континента бяха последвани от красива и тъжна фолклорна приказка от Родопите. Фолклорен ансамбъл „Родопа”-Смолян представи своя спектакъл „Невеста”. Огнен завършек имаше вечерта с изпълнението с огън и светещи пойове на момичетата от Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград. Едновременно с техните танци и пищна заря озари небето над Разград.

На ръководителите на всички състави, представили се тази вечер на сцената, заместник-кметът Полина Иванова връчи дипломи за участие в Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти

Традиционен бе и финалът на събитието – няколко реда българско хоро се изви на сцената и на площада, а на него се хванаха и танцьори от всички гостуващи състави.

Български хора звучаха и по-рано през деня на площад „Независимост” пред Общинския културен център. В откритата сцена „Танцувай с нас” участваха: Танцово студио „Калина-Рада”-Разград, Танцов клуб „Абритус” при НЧ”Бузлуджа 2010”, Танцова група „Капанки”-Осенец, Танцов клуб „Капанци”-Разград, Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци”-Садина, Танцова формация „Гиздава девойка”-Попово, Танцов клуб „Нашенска шевица”, Танцов състав Лудогорско настроение” към Капански ансамбъл, Ансамбъл за изворен фолклор при НЧ”Напредък 1901”-Разград. На откритата сцена всеки от съставите представи по няколко танца, като публиката също имаше възможност да се хване на хорото. Водещият Румен Иванов прикани зрителите да се включат и в още един любим и познат български танц – ръченица.

След „Танцувай с нас” фолклорните състави тръгнаха към сцената на вечерния концерт с дефиле, водено от Градски мажоретен състав-Разград, Кралицата на Панаира Хамса Абдалмонейм и нейните подгласнички Гергана Иванова и Кети Чхартешвили. На сцената трите красавици на български език поздравиха публиката с думите: „Обичам те, Разград”, „До нови срещи, Разград” и „Довиждане, Разград”.

Още снимки от третия, последен ден на Панаира, вижте ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *