Областният управител проверява списъците за подвижните избирателни урни, били в пъти повече от 4 април

Областният управител Иван Борисов изиска от общинските администрации в региона да представят списъците на гласоподавателите с трайни увреждания, подали заявления да упражнят правото си на вот в секция с подвижна избирателна кутия.Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Поводът са две жалби до Областна администрация от „ГЕРБ-СДС” и „Демократична България”, както и огромният брой на въпросните заявления в областта. Според заместник областния управител Драгомир Златев те са около 1 500 и са в пъти повече от тези за парламентарните избори на 04.04.2021 г. Изключение е община Разград, където заявилите такова желание хора с увреждания са дори по-малко, отколкото на априлския вот за Народно събрание.

Сформирана със заповед на областния управител Иван Борисов четиричленна комисия, с председател заместник областния управител Драгомир Златев, посети всички общини в региона, като бяха съставени и подписани протоколи за представяне на списъците на гласоподавателите, подали заявления да упражнят правото си на вот в секция с подвижна избирателна кутия, с мотива, че са с трайни увреждания. Хората в тези списъци трябва да са проверени от общините по служебен път, като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното управление, както е посочено в решение 225 на ЦИК, от 13.06.2021 г. Според същия документ, ако служебната проверка е неуспешна, местната власт изисква от „ТЕЛК/НЕЛК документ, удостоверяващ увреждането, както и медицинска епикриза от други медицински органи, които установяват, че заболяването на избирателя е причинило такива увреждания, които не му позволяват да напусне дома си и да се придвижи до избирателната секция”.

Срокът за представяне на списъците е до 17 часа на 05.07.2021 г. От своя страна Областна администрация ще извърши допълнителна проверка със съдействието на РЗИ-Разград дали посочените в списъците граждани действително имат трайни увреждания, които не им дават възможност да отидат до избирателните секции. Ако бъдат установени неверни данни, областният управител Иван Борисов ще сезира прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *