Областна администрация вече е член на Съвместната българо-румънска земеделска комисия

Областна администрация-Разград от днес е член на Съвместната българо-румънска земеделска комисия- съобщават от пресцентъра на институцията.

Областният управител д-р Деян Димитров е взел участие в проведеното в Окръжния съвет в Гюргево, Румъния заседание на Съвместната българо-румънска земеделска комисия. По време на заседанието Областна администрация Разград е приета единодушно за член на комисията.

Съвместната комисия представлява уникален модел за трансгранично сътрудничество, получил признание от българското и румънското Министерство на земеделието. Инициативата се реализира със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Във форума от българска страна участваха областният управител на област Русе Анатоли Станев и заместник областният управител на Силистра Минчо Йорданов. От румънска страна заседанието бе водено от председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну и неговият заместник Елисабета Михалча. На срещата присъстваха и представители на български и румънски институции, имащи отношение по въпросите, свързани със земеделието, както и фермери от двете страни.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с актуалните предизвикателства пред развитието на селското стопанство, както и темата за биосигурността и беше взето решение за засилване на сътрудничеството и обмена на информация за предотвратяване разпространението на заразни болести по животните.

След срещата членовете на комисията посетиха една от най-големите ферми за крави от породата „Черен Ангус“ в Румъния. Стопанството се намира в община Сингурени и там се отглеждат над 220 крави по изцяло природосъобразен начин. Фермата е изградена с частни средства, а през миналата година е получила финансиране от Европейски съюз. Предстои да бъде пусната в експлоатация и изключително модерна кланица, отговаряща на всички ветеринарно-медицински стандарти.

Д-р Димитров сподели очакванията си, че членството на Областна администрация Разград в Съвместната българо-румънска земеделска комисия открива нови перспективи за трансгранично сътрудничество и обмен на опит пред област Разград като район със силно развит аграрен отрасъл. Той подкрепи идеята оттук нататък заседанията на комисията да бъдат още по-силно ориентирани към проблемите пред бизнеса и възможностите за тяхното решение.Областният управител заяви готовност областта да бъде домакин на някое от следващите заседания на комисията и да се представят постижения и добри практики на земеделски стопани в района ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *