Обвиняем за разпространение на дрога поиска да излезе от ареста, твърдейки, че е болен, съдът не разреши

Съд

Окръжен съд – Разград остави без уважение молбата на 39-годишния Кристиян Г. за изменение на наложената му мярка за неотклонение от „задържане под стража“, постановена с определение на същия съд на 27.04.2022 г., в по-леката „домашен арест“. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Мъжът е привлечен като обвиняем в досъдебно производство за това, че на 23.04.2022 г. в разградското село Благоево, в съучастие като извършител със своята приятелка, без надлежно разрешително държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 7,30 гр. метаамфетамин, 16,60 гр. амфетамин, 46,35 гр.кокаин и 87,65 гр. марихуана.

Защитата поиска мярка „домашен арест“ с твърдения за влошено здравословно състояние на обвиняемия и необходимостта от провеждане на лечение в болнично заведение.

Според съдебния състав за периода от предходното произнасяне на съда до настоящия момент, не са настъпили обстоятелства, които да променят изводите за наличието на обосновано предположение относно съпричастността на обвиняемия към престъпното деяние, в извършването на което е обвинен. За него законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Все още е налице и реална опасност да се укрие или извърши престъпление, особено като се имат предвид и контактите му извън страната.

Относно твърдяното влошено здравословно състояние и представената медицинска документация от затвора в Белене, съдебният състав счете, че от тези медицински документи не се доказва такова заболяване, което да е несъвместимо с наложената мярка „задържане под стража“.

Съдът прецени още, че предлаганата от защитата мярка „домашен арест“ не би могла да изпълни целите, за които се иска – да се осигури адекватно лечение на обвиняемия, тъй като той няма да може да напуска дома си. С оглед съдимостта на Кристиян и извършеното от него престъпление в условията на опасен рецидив, е налице опасност при изменение на мярката му за неотклонение в по-лека той да се укрие.

Предвид на това, че досъдебното производство е пред приключване и предстоят заключителни действия с участието на обвиняемия, съдът счете молбата за неоснователна и я остави без уважение.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *