Нова такса смет от догодина обсъждат на сесия на Общинския съвет през декември

Разград

Проект на докладна записка за одобряване на план-сметките за разходите по третиране на битовите отпадъци и поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места на Община Разград и определяне на такса за битови отпадъци за 2022 г. бе публикуван днес на интернет страницата на Община Разград. Предстои докладната да бъде обсъдена на заседанието на Общински съвет-Разград през декември. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Предложението за нови размери на такса смет е аргументирано с многократно увеличилите се през последните години разходи за дейностите в сферата на третирането на отпадъците, натрупаните неразплатени задължения и очертаващ се недостиг в общинския бюджет при запазване на настоящите стойности, които не са променяни от 29.12.2014 г. В този период един от основните компоненти от разходите за план сметките – дейността за обезвреждане на битови отпадъци, от които значителен дял представляват нормативно дължимите отчисления, определени по реда на Закона за управление на отпадъците, е увеличен нормативно повече от 3 пъти. Делът на този компонент достига до около 54% от план-сметките, а докато през 2015 г., когато за пръв път се взема решение за действащите и сега такси смет, отчисленията са 31,86 лв. на тон, през 2022 г. вече ще са 98,86 лв. на тон, тоест три пъти по-високи. Няколкократно е увеличението и при други компоненти като цените на горивата и  минималната работна заплата, която през 2014 г. бе 340 лв., а към момента е 650 лв.

При запазване на действащите размери на такса смет ще се запази и тенденцията от последните години за натрупване на неразплатени средства към изпълнителите и дължими отчисления, с това ще се увеличи дефицитът в дейност „Чистота“ и съществува опасност от нарушаване на съществуващата организация по поддържане чистотата на населените места в общината.

При настоящата ситуация се очертава в края на 2021 г. недостигът да достигне до 1 700 000 лв. Като се добави към предложението за разходи по план сметките в размер на 6 109 746 лв. общият разход ще достигне 7 809 746 лв.

Усилията на местната данъчна администрация и кметовете на населени места, както и включването на съдебен изпълнител в процедурата, подобряват събираемостта на неплатените за предходни периоди задължения от страна на данъкоплатци, т.нар. недобори. Това обаче също не компенсира недостига и не осигурява необходимата сума за осъществяване на дейностите по поддържане на чистота, тъй като сегашният облог осигурява събираемост в размер малко над 4 000 000 лв.

Новите стойности на такса смет, които ръководството на Община Разград предлага за одобрение от Общински съвет-Разград и апелира към отговорно поведение от страна на общинските съветници, са съобразени както с вече описаните аргументи, така и с необходимостта такса смет да е социално поносима за населението. Предложенията са различни за различните населени места и са относими и към разходите, които се извършват за сметосъбирането в съответното селище. Така в областния град Разград се  предлага такса смет за жилищни имоти за 2022 г.  да стане 5 промила върху данъчната оценка на имота;  в Балкански –  15,95; Благоево – 19; Гецово – 20; Дряновец – 16,66; Дянково – 15,74; Киченица – 18,03; Липник – 20; Мортагоново – 15; Недоклан – 20; Осенец – 10,71; Островче – 19,54; Побит камък – 8,57; Просторно – 20; Пороище – 19,99; Радинград – 20; Раковски – 20; Стражец – 20; Топчии – 20; Ушинци – 18,04; Черковна – 20; Ясеновец – 25.

За нежилищните имоти такса смет остава непроменена в размер на 6,50 промила.

 

2 Replies to “Нова такса смет от догодина обсъждат на сесия на Общинския съвет през декември”

  1. МОЛЯЯЯЯ, ГЕЦОВО МИСЛЯЯЯЯ, 3 ПЪТИИИ ЗА МЕСЕЦЦ, ЗА ОСЕНЕЦ, НЕ ЗНАММММ, ТЕ СИ Я, ИЗБИРАХАААА, ДА ВИИИ, ОТГОВАРЯЯЯ, КАК ВИ ГИИИИИ, ВЪРШИИИИ!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *