Нова спортна площадка в двора на ПМГ, в “Икономов” вече е ремонтирана, ще се изгражда и в “Тургенев”

Община Разград спечели финансиране за проект за изграждане на спортна площадка в двора на ППМГ“Акад. Н.Обрешков“, СУ“Христо Ботев“ и Спортно училище-Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Средствата са от Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общински училища на Министерството на образованието и науката. Целта на Програмата е подобряване на условията за провеждане на учебните часове по физическо възпитание на открито за пълноценно упражняване на спортните дейности в училищата като предпоставка за разширяване на обхвата и оптимизиране на двигателния режим на учениците.

Отпуснатото финансиране за площадката в двора на трите училища е 165 083 лв. Идейният проект предвижда на площ от над 1000 кв.м. да могат да се провеждат занимания по 4 вида спорт. Ще се обособят, оборудват с мрежи, врати и кошове и ще се очертаят три площадки – волейболна, баскетболна и футболна, ще бъде обновена и пистата за 60 метра бягане. По-голямата част от комбинираното спортно съоръжение – без футболното игрище – ще бъде с противоударна настилка, тъй като финансиращата програма има ограничения по отношение на общата площ за подобна настилка.

В трите училища учат общо 909 ученика, изграждането на новата спортна площадка ще позволи провеждането на часовете по физическо възпитание и спорт на открито едновременно от трите учебни заведения.

Предстои провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител на дейностите по проекта. Според Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общински училища ремонтните работи трябва да приключат до месец май 2023 г.

През настоящата година това е третата училищна спортна площадка – обект на обновяване от страна на Община Разград. Ремонтните дейности на спортната площадка в ОУ“Никола Икономов“ вече приключиха. Там бе извършен демонтаж и монтаж на предпазна ограда, подмяна на бетоновата настилка, доставка и монтаж на изкуствена трева включително пясък. Стойността на ремонтните работи бе 33 930 лв., а средствата – от общинския бюджет.

В момента се провежда обществена поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране и изграждане на спортна площадка в двора на ОУ “Иван Сергеевич Тургенев” гр. Разград“. Проектът се финансира със средства от общинския бюджет, като прогнозната стойност на обществената поръчка е 90 833,33 лв. Мултифункционалното игрище ще може да се използва за: футбол, хандбал, баскетбол, волейбол, колективни игри /”народна топка” и др./ и масови физически упражнения за учениците от ОУ„Иван С. Тургенев“.

Така общата сума, инвестирана в обновяване на спортни съоръжения в учебни заведения на територията на Община Разград само през тази година, ще стане близо 300 000 лв. без ДДС.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *