Накити красят календара на музея

Пореден многолистов луксозен календар издаде Регионалният исторически музей в Разград – съобщават от пресцентъра на институцията.

Великолепни накити от края на XVIII до началото на XX век илюстрират информацията за дните, седмиците и месеците на 2023 година.

Накитите – мъжки и женски – се съхраняват във фонда на РИМ – Разград и са с изключителна културна и научна стойност. Те са задължителен аксесоар в празничното облекло, белег за социално положение, но и част от ритуалите в обичайно-обредната система на българите. Предпазвали са притежателите им от болести и нещастия.

Колекцията на тема етнография включва пафти, пръстени, обеци, гривни, игли за глава /характерното капанско петле/ и други прекрасни образци на ювелирното изкуство, изработени от сръчните ръце на незнайни майстори.

С илюстрациите на календара артефактите ще достигнат до възможно най-широк кръг от хора и ще популяризират богатия исторически и научен фонд на музея.

Многолистовият луксозен календар ще достигне до всички културни институти в Разград, ще го получат в и много музеи, университети, организации и ведомства в страната, с които РИМ – Разград си партнира.

Календарът може да бъде купен при заявка на тел.: 0887 833-923 и в Билетния център на музея – тел.: 0878 90 14 39.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *