Най-новият носител на орден „Св.св. Кирил и Методий“ е с разградски корени

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Христо Иванов Димитров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Предложението е на Министерството на културата.

През дългата професионална кариера Христо Димитров не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, традиции и фолклор, но и възпитава и формира вкусовете, ценностите и уважението към непреходното българско културно наследство. Неговите авторски спектакли, представени от НФА „БЪЛГАРЕ“, на който той е и основател, развитието през годините на инициирания от него Международен фолклорен фестивал на българската носия в Жеравна, поставят основата на нов етап в сферата на опазването и популяризирането на традициите ни.

Освен като музикант, хореограф и режисьор, 50-годишният Христо Димитров е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.

Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий ” – първа степен, на Христо Димитров, е израз на висока чест и уважение не само към неговата личност, но и признание към цялата музикална общност.

Новият носител на престижното отличие е с корени от Разградския край, родът му е от лознишкото село Гороцвет. Христо Димитров потвърждава това в автобиографията си, публикувана на личната му страница: “Израснал съм в Шумен, с. Иванoво, Шуменско /селото на майка ми/ и с.Гороцвет, Разградско /селото на баща ми/. Баща ми беше гениален музикант – и до ден днешен не съм виждал музикант да свири на: гайда, кавал, кларинет, саксофон, тромпет, окарина, свирки, барабани, хармоника и т.н. . Неговият баща – дядо Христо беше кавалджия и голям разказвач на истории, почти като Елин Пелин. Майка му – баба Мария – народна певица – изключително чиста и трудолюбива жена.“.

За Гороцвет това е вторият носител на орден „Кирил и Методий“. С това отличие, но втора степен, е награден акад. Иван Радев, който е преподавател в катедра „Българска литература“ във Великотърновския университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *