Над 70 туристи от ТД”Буйна гора” почетоха Левски пред Комитетската къща в Пороище

Над 70 туристи участваха в традиционния туристически поход в района на село Пороище, който се проведе днес в памет на 148-мата годишнина от гибелта на Васил Левски. Събитието се организира повече от 50 години от Туристическо дружество „Буйна гора“, тази година се проведе с подкрепата на Регионален исторически музей – Разград.

От ТД”Буйна гора” информираха, че участниците са приветствани от председателя на дружеството Валя Георгиева и от заместник-директора на музея Даниела Ганчева, която представи кратка историческа справка за Комитетската къща. След поднасяне на венец и цветя на паметната плоча и едноминутно мълчание за отдаване почит на Левски и неговите съратници, походниците се отправиха по туристическия маршрут.

Туристите преминаха 9-километровия преход с начална и крайна точка Комитетската къща в село Пороище. Най-многобройна бе групата ученици от 2, 3 и 4 клас на ОУ „Никола Икономов“, които се справиха с всички предизвикателства на маршрута без да се стряскат от минусовите температури и студените пориви на вятъра.

Специално за похода организаторите от ТД”Буйна гора” бяха направили нов подход към параклис “Света Марина”. Изградени бяха стъпала в стръмния склон и опънат въжен парапет, за да могат участниците да преминат безпроблемно.

Следващата проява, която се организира от ТД „Буйна гора“, ще бъде в района на парк Русенски лом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *