Над 60 деца се включиха в третата Детска академия по безопасност

Децата от ЦУТНТ, участници в третата смяна на „Еколято 2019”, и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната за това лято Детска академия по безопасност – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Демонстрация за всички присъстващи направи водач на полицейско куче. Децата видяха как кучето Вини намери наркотици, скрити в дървени сандъчета, а след това имаха възможност да поиграят с животното. Участниците в третата Академия показаха и знания за своята безопасност във викторина с награди.

Разделени на групи те разгледаха служебните автомобили и научиха спецификите на работа в различните полицейски звена.

Младши експерт от Научно-техническата лаборатория при ОДМВР-Разград разказа на децата как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как се снемат дактилоскопски следи.

От началника на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват мотопед, скутер или АТВ.

В секцията на БЧК се запознаха с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, като сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи – припомнят от ОДМВР-Разград. Целта е да трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Снимки: ОДМВР-Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *