Надпреварата за Дянково – без балотаж

Слаб интерес от политическите сили за частичните избори за кмет на най-голямото село в община Разград – Дянково. Тази вечер изтече срокът за регистрация на партиите в Общинската избирателна комисия в Разград, от решенията й е видно, че само три политически сили са подали документи за участие в този вот, но две са допуснати.

ОИК не е регистрирала коалицията „Изправи се! Мутри вън!” поради липса на два документа, даден е срок за внасянето им, но това не се е случило. Единият документ е пълномощно от националното ръководство, издадено на областния координатор на коалицията за Разградски регион Симеон Изворов конкретно за тази дейност – регистрация за участие в частичните избори в Дянково. Липсата на втория документ е още по-важна – решение на ЦИК за регистрация на коалицията за участие в частичните избори, насрочени от Президента за 3 октомври. Те са за двама общински кметове – в Стражица и Стамболово и за 12 села в различни региони. По същия начин нулев интерес към тези селища са проявили от коалиция „Демократична България”, като не са се регистрирали в ЦИК за участие в частичния вот. В ЦИК имат регистрации други две от основните политически сили – БСП и ИТН. При ИТН обаче тя не включва Дянково, а местната структура на БСП не е подала документи в ОИК и съответно и двете партии ще участват в изборите само с определените днес на консултации в общината членове на секционни комисии

Първи в ОИК са подали документи от ДПС, още на 31 август, а днес тържествено – в присъствието на част от областното и общинско партийно ръководство, на общинските кметове от областта и на младежки лидери е регистриран и конкретният кандидат. Това е Али Джелилов Алиев, който на редовните местни избори през 2019 г. бе кандидат на ГЕРБ, дори стигна до балотаж с кандидата на ДПС Хюсеин Хаккъ, след която кончина сега се налага провеждането на частични избори. Алиев бе и временно изпълняващ длъжността кмет на Дянково през последния месец, но сега заради участието му в изборите Общинският съвет ще трябва да назначи друг човек до приключването на вота.

Вероятно кандидат ще имат и от ГЕРБ, които са се регистрирали в ОИК също на 31 август – те обаче имат време да представят конкретния кандидат до 7 септември, след която дата започва предизборната кампания в Дянково.

Изборите ще са на 3 октомври и едно е сигурно – че няма да има втори тур.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *