Награди за млади автори, последователи на проф. Боян Пенев

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова връчи грамоти на призьорите от четвъртото издание на Младежкия литературен конкурс на името на завършилия в началото на миналия век Разградската гимназия голям български литературовед проф. Боян Пенев. Творческата надпревара се организира от Община Разград и Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград с медийното партньорство на в. „Екип 7” – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград

Въпреки че се проведе в условията на световната пандемия конкурсът предизвика интереса на млади автори от цялата страна. Общо 69 млади хора до 20 години представиха 121 стихотворения и къси разкази. Призьорите бяха определени от жури в състав: председател – писателя Иван Джебаров и членове – поетесата и журналист Донка Василева и Димитър Петров – поет, писател, краевед и директор на РБ”Проф. Боян Пенев”.

Церемонията по награждаването се проведе във вътрешната градина на библиотеката, като седящите места бяха на дистанция, съобразена с противоепидемичните мерки. Всички участници и гости на събитието, както и посетителите на библиотеката, влизат в храма на книгата след безконтактно измерване на температурата.

Преди да връчи грамотите и пликовете с паричните премии заместник-кметът Милена Орешкова поздрави организаторите и участниците в конкурса и пожела нови творчески вдъхновения на авторите.
В церемонията участваха само призьорите от Разград, на победителите от други населени места наградите ще бъдат изпратени с куриер. Част от авторите прочетоха творбите си и благодариха на преподавателите и родителите си, които са ги подкрепяли в подготовката за участие в конкурса.

В раздел „Поезия” на първо място е десетокласничката Божидара Бойчева от ПМГ”Яне Сандански”-Гоце Делчев, която е участвала в конкурса със стихотворението „Светът”. На второ място – Виктория Недялкова – на 14 години, от клуб „Родолюбие” в НЧ”Дряновска пробуда 2008”-Дряново, ученичка в СУ”Максим Райкович”-Дряново. Тя е участвала в конкурса със стихотворението „Морето в мен”. Трета награда е за Мелин Камбер – второкласничка от ОУ”Н.Й.Вапцаров”-Разград, тя е участвала със стихотворението „Моето село” За стихотворението си „Тук съм за малко…” 17-годишната Симона Тодорова от Разград получава поощрителна награда. Също поощрителна награда журито присъжда на Андрея-Моника Андрианова – 4 клас в ОУ”Н.Й.Вапцаров”-Разград за стихотворението „Тръгвам из мислите си…”.

15-годишната Алейна Мехмед от село Стражец получи първа награда в раздел „Кратък разказ” с творбата си „Трите ключа”. С втора награда е 16-годишната Андрея Ангелова от клуб „Слово” към ЦПЛР ЦУТНТ-Разград за разказа й „Конникът в скалата”. На трето място е Тереза Илиева – 11 клас в ППМГ”Акад. Н.Обрешков”-Разград, която е участвала в конкурса с разказа си „Където слънцето среща морето”. В този раздел са присъдени и две поощрителни награди – за Божидара Занкова – четвъртокласничка от клуб „Слово” към ЦПЛР ЦУТНТ-Разград  за разказа й „Момчето и морето” и за петокласника Наско Анастасов от ППМГ”Акад. Н.Обрешков”-Разград за разказа му „Чудото на Коледа”.

Главният редактор на вестник „Екип 7” Митко Ханчев връчи на Теодора Тодорова от Попово, която е дванадесетокласничка от ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград Специалната награда на „Екип 7”за ярка творческа изява Тя е участвала в конкурса с разказа „Кутията”. Г-н Ханчев заяви, че част от творбите ще бъдат публикувани на страниците на вестника.

Специалната награда на РБ”Проф. Боян Пенев” за оригиналност получи Даниел Петров – седмокласник от клуб „Слово” към ЦПЛР ЦУТНТ-Разград за разказа „Малки селски истории”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *