Мъжът от Ясеновец остава първият и засега единствен болен от Коронавирус в Разградско

Д-р Анатоли Стойнов

Няма нов случай на болен от Коронавирус в Разградско, 41-годишният мъж от Ясеновец сега е въведен в системата като жител на областта и затова днес бе обявен от Националния оперативен щаб. Това обясни в отговор на въпрос на Разград24/7 заместник-директорът на РЗИ-Разград д-р Анатолий Стойнов.

По думите му все още не са пристигнали от лабораторията във Варна резултатите от тестовете на контактните от първи ред – съпругата, двете деца и братът на мъжа, който е в русенска болница в момента. Отрицателни са обаче тестовете на медицинския персонал, който го е обслужил 3 дни преди хоспитализирането му в Русе. Миналия петък той е докаран с линейка в Спешно отделение на МБАЛ”Св. Иван Рилски”. Това е станало в момент, в който два екипа са се сменяли, затова са тествани два екипа от Спешно отделение – общо 6 човека, както и шофьора и фелдшера в линейката. Тези тестове са изследвани в разградската лаборатория, която с финансиране от Кирил и Георги Домусчиеви бе официално открита в четвъртък.

Д-р Стойнов уточни, че днес екипи на РЗИ отново са в Ясеновец, за да издирват контактни на болния и да им вземат проби. От досегашното епидемиологично изследване става ясно, че мъжът е пътувал до Турция, но това е бил на 15 март, няма информация дали след този период е пътувал из страната и съответно откъде е дошла заразата.

Заместник-директорът на РЗИ допълни още, че те вече ще се изследват в разградската лаборатория. Там ще се насочват вече и останалите проби, които се вземат, тъй като за да се счита тя за сертифицирана, трябва да натрупа по-голямо количество тестове, включително 5 положителни, които да бъдат потвърдени от Националната референтна лаборатория. През следващата седмица ще бъдат тествани служителите в старческите домове в региона – съобщи още д-р Стойнов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *