Музеят представи третия том на сборника „Известия“

Третият том на сборника „Известия на Регионален исторически музей – Разград“ бе официално представен тази вечер в Етнографския музей – съобщават от пресцентъра на културната институция.

В уютната градина бяха и седмина от авторите в сборника: археологът Дилен Дилов, директорът на библиотеката в Разград Димитър Петров, Севим Куртчу от Кубрат, Айше Реджеб от Лозница, бившият директор на музея Галена Радославова, бившият уредник на къщата музей „Димитър Ненов“ Нели Николова и Георги Дзанев, главен уредник в музея в Разград.

В приветствието си директорът на музея Таня Тодорова припомни, че всички събития в календара на културната институция са посветени на135-годишнината на музейното дело в Разград и 100 години от основаването на археологическото дружество. Тя благодари на авторите за участието в научния сборник и акцентира върху факта, че „Известия“-та са уникални в държавата – със съдържанието, изключителната предпечатна подготовка и с луксозната полиграфия. Този том е посветен на реставраторката в музея Стоянка Савова, която ни напусна през декември 2021 г. Таня Тодорова пожела и на себе си, и на колегите си следващият сборник да е още по-цветен на теми и автори.

Обстоен преглед на изданието направи главният му редактор Георги Дзанев, сред което всеки един от автори в резюме представи своята статия в него.

В сборника са включени 31 статии на 50 автори от цялата страна, тематично разделени в пет направления: Археология; Нумизматика; История на българските земи XV-XIX в.; Нова и най-нова история“. Част тиража бе изкупен още по време на представянето на книгата. Щастливците да я притежават имаха възможност да разговарят с авторите и да получат автограф. А носителката на тазгодишната награда „Акад. Анание Явашов“ Марина Босева получи сборника като подарък от колегите си. Тя бе автор в първите два тома на поредицата

Луксозното издание на музея излезе от пречат още миналия ноември, но заради ограничителните противопандемични мерки, досега не можеше да бъде представено пред широка аудитория.

Припомняме, че издаването на „Известия“-та е по идея на бившия директор на музея Иван Иванов. Първите се появиха на бял свят през 2014 г, вторите – през 2017 г. Главен редактор и на трите тома, отпечатани в издателство „Фабер“ – Велико Търново, е главният уредник в Георги Дзанев, а в редколегията са негови колеги музейни специалисти.

Третият том „Известия на Регионален исторически музей – Разград“ може да бъде купен в Билетния център на музея /на територията на древния Абритус/ на цена 35 лева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *