Музеят открива летния сезон с обогатена програма за туристите

Регионалният исторически музей – Разград минава от 1 април на лятно работно време: от 9.30 до 18.00 часа, включително събота и неделя – съобщават от пресцентъра на културната институция.

Сезонът ще продължи до 31 октомври 2023 година. При посещения на групи ще се изисква предварителна заявка на тел.:0879 81 67 38 и 0878 90 14 39.

Официалното откриване ще е в Интерактивния музей на територията на древния „Абритус“ на 31 март от 13.30 часа. Аниматори ще посрещнат гостите, пред които ще бъде представена обогатената за туристите сезонна програма.

Всеки посетител ще може да се премени в антично облекло и да се снима за спомен с новата рамка за автопортрети.

Музейните специалисти ще разкажат и за останалите предложения към туристите от близо и далеч в „Абритус“: сечене на древни монети и уникалната възможност да поиграят на някоя от трите настолни игри от Античността и Средновековието – една от новите атракции в Интерактивния музей в Разград: римски шах Рота, Дама и Алкерк.  С игрите са тренирани поведението и бойните умения у римските легионери.

И тази година ще продължи, но обогатена с възможност да се включват и родители, илюстрованата викторина „Играй и учи с нас“, в която участниците трябва да открият къде в музейните експозиции на открито или закрито се намира  експонатът от снимката. До отговорите стигат първи наблюдателните и тези, които слушат внимателно беседите на екскурзоводите, в които има препратки към играта.

Може да се редят пъзели с мозайки от музея и със снимка на Перистилната сграда /„Вила Урбана“/. Пъзелите може да купят и за подаръци на близки и познати с покана и те да посетят древния „Абритус“.

Децата от Разград и гостенчета на града през лятната ваканция ще могат в първите три седмици на юли да се включат в образователната програма „Един ден в Абритус“. Уникалната по съдържание програма цели да запознае по забавен и интересен начин новите малки приятели на музея с античното минало на Разград, с бита и културата на Абритус. Програмата включва образователни беседи, филми, творчески игри и викторини, които пренасят децата в древния Рим, както и снимка с антични дрехи за спомен от Деня в Абритус.

Многоцветен финал изненада за гостите си са подготвили музейните специалисти и за  официалното откриване на летния туристически сезон на 31 март /петък/. Началото е в 13.30 часа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *