Млади пианисти от четири държави участват в седмото издание на конкурса „Димитър Ненов”

Музиканти от четири държави участват в 7-мото издание на Международния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”, който ще се проведе през следващата седмица в Разград. Конкурсът се организира от: Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” към Театрално-музикален център-Разград, Община Разград, Регионален исторически музей с къща-музей „Димитър Ненов” и Министерство на културата.

Официалното откриване на конкурса е в понеделник, 24 октомври, от 10 часа в зала „Филхармония”. Преди началото на първия тур ще бъде представена виртуална документална изложба на дългогодишния диригент на Филхармонията Красен Иванов под надслов „100 години Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”. Конкурсът е посветен на вековния юбилей на Разградската филхармония, а експозицията е подготвена със съдействието на Държавен архив-Разград.

11-те млади музиканти от  България, Италия, Гърция и Северна Македония ще свирят заедно с Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” с диригент Иван Стоянов във втория и третия тур на конкурса. Те започват в 10,00 ч. съответно на 25 октомври, вторник и 26 октомври, сряда.

Освен творби на патрона на събитието Димитър Ненов участниците в конкурса ще изпълнят произведения на В.А. Моцарт, Л.В. Бетховен, Ф. Шопен, Ф. Лист, Е. Григ, П.И. Чайковски, С. Рахманинов и Веселин Стоянов

На 26 октомври вечерта от 19,00 ч. любителите на симфоничната музика в Разград ще имат възможност да се насладят и на клавирен рецитал на Венета Нейнска, както и да гледат музикално-документалния филм   „Димитър Ненов и измеренията на изяществото” с режисьор Ясен Харалампиев.

Галаконцертът на победителите в конкурса е на 27 октомври, четвъртък, в 19,00 ч. в зала „Филхармония”.

Най-добрите ще бъдат определени от международно жури в състав: председател проф. Пламен  Джуров диригент и композитор и членове: проф. Агате Леймони – Гърция – преподавател и концертиращ артист, проф. Александър Василенко – преподавател, Гергана Несторова – концертиращ артист и преподавател, Калина Василева – диригент и директор на Симфониета – Шумен.

Билети за събитието могат да се закупят от касата   на ТМЦ-Разград, а преди концертите в залата на Филхармонията, абонаментът за всички събития от конкурса е 16 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *