Министър Пулев в Разград: 25 проекта за общо над 14 млн. лв. са подадени от областта по Плана за възстановяване и устойчивост

От област Разград са подадени общо 25 проектни предложения за над 14 млн. лв. по първата отворена процедура от Плана за възстановяване (ПВУ) – „Технологична модернизация“. Това стана ясно по време на мобилната приемна на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев заедно с областния управител Драгомир Златев. Градът бе поредният от обиколката на Пулев и екипа му за популяризиране кандидатстването по процедурите от Плана за възстановяване и програмите от структурните фондове на ЕС – съобщават от пресцентъра на министерството.

На приемната присъстваха още: Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра и Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК), както и представители на местния бизнес, общините и работодателските организации.

По данни на ГД ЕФК първата процедура от ПВУ е приключила с над 2 500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв., при очаквани около 1200-1300.

„Планът за възстановяване е отворен и работи. Служебният кабинет работи на пълни обороти и прави всичко възможно, за да осигури нужните евросредства за малките и средни предприятия както по Плана, така и по структурните фондове на ЕС“, категоричен бе министър Пулев. Той допълни, че до края на годината, само по линия на Министерството на иновациите и растежа, българският бизнес ще получи 600 млн. лв. по четири процедури от ПВУ. „От началото на следващата година по двете европрограми ще завещаем на редовния кабинет средства за над 5 млрд. лв. за следващия програмен период“, каза още той.

Пулев подчерта, че спекулациите по темата са много, но служебният кабинет, заедно с вицепремиера Пеканов и останалите министри са осигурили 14 млрд. лв. евросредства по 7 програми от ЕС, а България е една от първите държави, получили плащане по ПВУ в размер на 2,7 млрд. лв.

„Интересът към процедурите по ПВУ е огромен. Това показва и броят на кандидатстващите в момента по втората отворена процедура от Плана – за „ИКТ решения и киберсигурност“, на стойност 30,6 млн. лв. До момента са подадени близо 4 500 проектни предложения за над 85 млн. лв.“, заяви Пулев. Кандидатстването за финансиране за изработка на онлайн магазини, създаване на мобилни приложения, уебсайтове, за дигитален маркетинг, киберсигурност и др. ще приключи на 19 декември.

По думите му, още по-голям интерес има и към предстоящата за отваряне процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ за 200 млн. лв., която ще помогне на българските малки и средни фирми да добият енергийна независимост. „В условия на кризи, особено енергийна, е изключително важно да успеем да подпомогнем малките и средни предприятия в страната да станат енергийно независими. Чрез процедурата те ще могат да си поставят т.нар. соларни панели, а с батериите да съхраняват енергия“, каза още Пулев.

В момента за обществено обсъждане е обявена и процедурата за  развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв.

Министър Пулев припомни, че новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 на стойност 3 млрд. лв. бе одобрена от ЕК за рекордно кратък срок – подадена на 16 август и одобрена на 3 октомври. „Очакваме до дни да бъде одобрена и Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв. Тя е нова за България и ще финансира дигитални решения и научни разработки както в бизнеса, така и в публичните организации“, каза още министър Пулев.

Зам.-директорът на ГД ЕФК Калин Маринов представи в детайли пред местния бизнес процедурите по Плана за възстановяване и предстоящите европрограми по линия на МИР. „В Главната дирекция работим усилено, за да може по възможно най-бързия начин средствата по мерките да достигнат до бизнеса. С всяка следваща процедура се опитваме да облекчим административната тежест и кандидатстването да бъде още по-лесно“, каза още той.

Във връзка със сключените договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г. в област Разград, началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов обяви, че общият им брой е 38, а стойността им над 11.2 млн. лв. „Вижда се, че интересът в миналото не е бил голям. Призовавам всички да бъдат по-активни и да кандидатстват. Осигурените пари са за вас“, каза още Якимов. По думите му, по процедура „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средни предприятия в областта са сключени едва 7 договора за над 600 хил. лв. Той изнесе данни и за сключените договори за преодоляване на последствията от COVID-19 – 225 за обща стойност над 5,8 млн. лв.

Якимов коментира още и помощта към бизнеса в областта по линия на Българската банка за развитие, чийто принципал е министърът на иновациите и растежа. „Едва 0,8% от регистрираните фирми в област Разград са подкрепени от Банката“, обяви той. Началникът на кабинета на министъра допълни, че броят на предприятията в областта е малко над 4 200, като 99% от тях са микро-, малки и средни.

„Не съм изненадан от изнесените данни по линия на банката. Ще направим всичко възможно, въпреки че сме част от служебен кабинет, катастрофиралата институция – Българска банка за развитие, да заработи в полза на българския бизнес, за да няма регионални дисбаланси“, категоричен бе министър Пулев.

Участниците в министерската приемна имаха въпроси за програмата за енергийна ефективност, която се реализира от МРРБ, както и предложения за облекчаване критериите за допустимост при кандидатстване по различните програми, изискващи определени нетни приходи през последните 3 години, от които две бяха ковидни, а в настоящата има затруднения с цените на енергоизточниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *