Министърът на образованието Красимир Вълчев: Учителските заплати – над 125% от средните възнаграждения за страната

Образованието е най-важната ни инвестиция, от която в голяма степен зависи качеството ни живот и социално-икономическото развитие. Това заяви днес в Разград министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на онлайн среща с директори на учебни заведения в Разградска област.

Заедно с министъра на образованието бе и водачът на листата за народни представители от МИР-Разград на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Пред директорите образователният министър каза, че поетите ангажименти са изпълнени изцяло с двойното увеличение на учителските възнаграждения. Министърът анонсира, че ще бъде утвърдена политиката за инвестиции в образованието, уточнявайки, че учителските заплати ще се поддържат на равнище от над 125% спрямо средното за страната възнаграждение, защото само така можело да бъдат мотивирани и бъдещите млади специалисти в образователната сфера. „Важно е да бъдат мотивирани и настоящите преподаватели и специалисти, но смея да твърдя, че успяхме да възвърнем до голяма степен авторитета на учителската професия“, заяви в Разград Красимир Вълчев, като допълни още, че въпреки огромната работа, която е свършена през годините, то все още предстояли важни задачи за решаване.

По време на онлайн срещата министърът направи паралелен анализ на някои от програмите на другите партии, отбелязвайки, че най-правилната и разумна програма е единствено на ПП ГЕРБ, тъй като през годините тя се доказала и е решила трайно едни от най-наболелите проблеми в образованието.

Министърът посочи, че времето на кардиналните промени в образованието е отминало, като сега следва да се наблегне и работи за до надграждане на постигнатите цели и успешни практики.

Красимир Вълчев сподели, че други приоритети за следващите 4 години са свързани с увеличението на средствата и в научната област. Ще се работи за това държавата, общините и училищата съвместно да формулират основните политики и инициативи за развитие на регионите така, че те да са от пряка полза за хората.

„Заложили сме и програма за квалификация на преподаватели по дигитална креативност. Засилва се работата с информационни технологии и за програми, базирани на изкуствен интелект и подготовката на преподаватели за системата на училищното образование“ , каза в заключение министър Красимир Вълчев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

Loading

2 Replies to “Министърът на образованието Красимир Вълчев: Учителските заплати – над 125% от средните възнаграждения за страната”

  1. И колоо е средното възнаграждение за страната, как ги калкулираха тези 125 %

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *