Министърът на културата поздрави Разград за изложбата “Слънце и звезди”

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев приветства участниците и гостите на кураторската изложба – среща на поколенията „Слънце и звезди”, организирана от ХГ”Проф. Илия Петров”, Община Разград, Съюз на българските художници – София и с подкрепата на Министерството на културата.Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Експозицията бе открита днес на открито при спазване не противоепидемичните мерки – в градинката пред галерията. На официалната церемония присъстваха и заместник-кметовете Полина Иванова и Мирослав Грънчаров, председателят на Постоянната комисия по култура в Общински съвет-Разград Свилена Дечева, заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, председателят на СБХ Любен Генов, част от художниците и скулпторите, които участват в изложбата,  любители на изобразителното изкуство.

Изложбата може да се види до края на месец октомври, творбите на общо 100 съвременни български художници от различни поколения са подредени във всички зали на Художествената галерия с изключение на две на втори етаж, където има постоянни експозиции.

В приветствието си към участниците и гостите на изложбата заместник-кметът Добрин Добрев изрази удовлетвореност от факта, че толкова стойностни произведения на съвременни български творци са подредени в красивата сграда на разградската галерия в сърцето на Разград. Тя бе реновирана преди 10 години и е една от най-красивите галерии в България, това е начинът, по който трябва да изглежда всеки съвременен храм на изкуството в България – и външно, и като съдържание – заяви председателят на СБХ Любен Генов. Той адмирира Община Разград за институционалната подкрепа, която оказва на българското изкуство. Поздрави и екипа на галерията за добрата работа в подбора на творбите и идейния замисъл на експозицията. „С отговорното си отношение и съзнание за мисията на изкуството галерията в Разград има авторитета на едно от най-значимите средища на съвременната култура в България“ – заяви още Генов.

За откриването на изложбата Община Разград и Художествената галерия получиха поздравителен адрес от Министъра на културата Боил Банов, в който се казва: „Поздравявам организаторите и партньорите на експозицията за желанието в Разград да се представят все по-често и млади художници, които не само развиват своите способности, но и ще продължат да формират модерния облик на Лудогорието, давайки заявка за свой траен отпечатък в културната съкровищница на страната ни.“

Директорът на ХГ“Проф. Илия Петров“ Тодор Тодоров сподели, че изложбата е била планирана за откриване през юни, на Еньовден, но световната пандемия с COVID-19 е променила  намеренията. Новата дата обаче е също свързана с голям християнски празник – Кръстовден.

Сред основните акценти на изложбата е обогатяване на фонда на галерията чрез откупуване на част от картините и скулпторите, за тази цел вече са направени постъпки пред Министерството на културата за финансова подкрепа. Още в деня на откриване на изложбата един от авторите – Богомил Живков – дари на разградската галерия двете си творби, включени в експозицията.

Всеки от художниците получи каталог с информация за участниците и творбите им.

Сред художниците, които участват в изложбата, са: Георги Чапкънов, Павел Койчев, Иван Кънев, Валентин Старчев, Христо Христов, Спартак Дерменджиев, Цветан Казанджиев, проф. Ивайло Мирчев, Долорес Дилова, Станислав Памукчиев, Фоти Фотев, Васил Стоев, Велислав Минеков, Максим Митев, Милена Младенова, Наташа Ноева, Христо Бозуков и други.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *