Менте-женихът от Севлиево остава в ареста

Окръжен съд – Разград потвърди определение на Разградския районен съд, с което на обвиняем за измама е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това съобщават от пресцентъра на съда.

Ясен Я. от Севлиево е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от април 2018 г. до 12 май 2020 г., в условията на продължавано престъпление и предварителен сговор, с цел да си набави имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение в 43-годишна разградчанка, като с това й е причинил имотна вреда в размер на 136 000 лева. Според прокуратурата, деянието е извършено в условията опасен рецидив, тъй като освен, че 34-годишният мъж е осъждан многократно, той вече е търпял и ефективно наказание за измама.

Според адвокатите на обвиняемия, атакуваният акт е неправилен и незаконосъобразен и поискаха по-лека мярка като „домашен арест“ или „подписка“. Те изтъкнаха, че досъдебното производство е образувано прибързано, че липсват достатъчно доказателства за извършване на престъпление, като в конкретния случай се касае за личностни отношения. Според тях, обвинението се основава основно на жалбата на пострадалата и разпита на още двама свидетели.

Представителят на Окръжна прокуратура акцентира на криминалното минало на обвиняемия, когато той е търпял наказания „лишаване от свобода“ за кражби, престъпления против транспорта и измама. Съвсем обосновано първоинстанционният съд е взел най-тежката мярка за процесуална принуда, заключи държавният обвинител и поиска определението да бъде потвърдено.

Съставът на Окръжния съд прецени, че атакуваното определение на първоинстанционния Разградски районен съд е законосъобразно.

Въззивният съд сподели становището на първата инстанция, че на този етап от разследването може да се направи обосновано предположение, че има достатъчно данни Ясен Я. да е извършил деянието. Настоящият състав прие, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление или да се укрие. До този извод води справката за съдимост на мъжа, който е осъждан няколко пъти. Рискът да се укрие се извежда от честите му пътувания в чужбина, както и от угрозата да търпи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и конфискация на ½ от имуществото му.

Окръжният съд не констатира и здравословни проблеми на обвиняемия, които да налагат прилагане на по-лека мярка за неотклонение. С тези доводи съдът прецени, че са налице законовите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда и остави без уважение въззивната жалба на адвоката да му бъде изменена мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

Определението, с което Окръжен съд – Разград потвърди задържането под стража на Ясен Я., не подлежи на обжалване.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *