Между 41 паралелки ще избират седмокласниците тази година

Общо 41 паралелки са заложени в държавния план-прием за новата учебна година в област Разград. Това стана ясно на работна среща, проведена онлайн – съобщават от пресцентъра на Областна администрация. В нея участваха заместник областният управител Найден Късов, директорът на РУО Ангел Петков, директори на средни училища и представители на бизнеса.

Ангел Петков обяви, че по общини разпределението е следното:

В Завет за СУ „Кирил и Методий“ е предвидена 1 паралелка в ПГЗ „Тимирязев“ – 1 паралелка. В общината догодина завършват 57 седмокласници.

В Исперих за ПГ „Васил Левски“ са планирани 3 паралелки, а в  ПГСС „Хан Аспарух“ са 4. В общината догодина завършват 194 седмокласници.

В Кубрат за СУ „Христо Ботев“ са предвидени 2 паралелки, в ПГ Кубрат също 2 паралелки. В общината догодина завършват 118 седмокласници.

В Лозница за ПГ по ВМЗ са планирани – 2 паралелки. В общината догодина завършват 70 седмокласници.

В Разград за ПГИ „Робер Шуман“ са предвидени 4 паралелки, ПТГ „Шандор Петьофи“ също 4 паралелки, ПГХТБТ „Мария Кюрия“ – 2 паралелки, в ПГССХВТ – 2 паралелки, ПГТС „Христо Смирненски“ – 2 паралелки, ППМГ „Академик Н. Обрешков“ – 4, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф – 4 паралелки и ПГО „Станка Николица“ – 2 паралелки. Общо за община Разград завършват 453 седмокласници, а са заложени 24 паралелки.

В Самуил за СУ „Кирил и Методий“ са планирани 2 паралелки. Завършващите догодина седмокласници са 44.

В Цар Калоян за СУ „Христо Ботев“ е предвидена 1 паралелка, а завършващите седмокласници са 28.

За настоящата учебна година максималният брой от паралелки, определен от МОН, е бил 44, като са били реализирани 40. Записаните в тях ученици са общо 843.

На работната среща бяха цитирани резултатите от анкетно проучване за търсените на пазара на труда специалности и професии, направено от Агенцията по заетостта по поръчка на РУО.

За общините Исперих и Самуил най-търсени са тези, свързани с дейности в керамичното производство. Има нужда също от технически кадри – шлосери, монтьори и стругари във фирми с производствена дейност.

За общините Кубрат и Завет най-търсени са водачи на селскостопански машини, работници в полевъдство, бармани, сервитьори, продавач-консултанти и шивачи.

За общините Разград, Лозница и Цар Калоян най-търсени са машинни техници по машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост и за машиностроенето. Нужни са също машинни оператори за машини и съоръжения за заваряване, техници на енергийни съоръжения и инсталации, електротехници, лаборанти, работници за производството на хляб и хлебни изделия, шивачи, професионални шофьори, автомонтьори, монтажници и продавач-консултанти.

Началникът на РУО Ангел Петков посъветва директорите да се съобразят с данните от проучването при изготвянето на план-приема за следващата учебна година. Той каза още, че е необходимо директорите на професионални гимназии да работят в тясна връзка с бизнеса, за да предлагат на подрастващите специалности и професии, които ще гарантират реализацията и успеха им на трудовия пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *