Мая Манолова: Шефът на „Водоснабдяване-Дунав” да отложи най-високата цена на водата в България до края на зимата

Шефът на „Водоснабдяване-Дунав” да не се възползва от решението на Комисията за водно и енергийно регулиране за въвеждане на най-високата цена на водата в България от 5,30 лв., а да я отложи, докато свърши зимата, през която хората са най-притеснени. Това призова на среща с жители на Разград лидерът на „Изправи се България” Мая Манолова.

Тя припомни, че подобен апел е отправила и към водоснабдителното дружество в Бургас, където след подписки на граждани „Изправи се България” сезира прокуратурата, която заведе дело срещу високата цена на водата, а шефът на ВиК бе сменен.

„Всички действия, които кметовете предприемат – да пускат жалби, да протестират срещу цената, са прах в очите на хората, защото единственият орган, който може да атакува, е прокуратурата” – заяви Манолова.

На срещата в Разград лидерът на политическата сила с №17 в бюлетината обяви подкрепата си за листата на “Изправи се България” в Разград с водач Симеон Изворов и представи Спасителния план от 5 точки, който „Изправи се България” смята да реализира незабавно в следващия парламент.

Точка първа в него е свързана именно с битовите сметки и огромната тревога на хората за есента и зимата, когато заради ръста на битовите сметки и поскъпването на храните могат да останат на тъмно, студено и гладни.

Сред първите законопроекти, които „Изправи се България” ще внесе след 2 октомври, са тези за реформа във ВиК-сектора – заяви Манолова. „Водната реформа на ГЕРБ от 2015 г. се провали, за 7 години водата скочи 2 пъти, а няма никакви ползи за населението, нито течовете намаляха, нито качеството на услугата се подобри. Трябва ревизиране на тази реформа, може да се върнем към общински ВиК-дружества, където има по-сериозен контрол и адекватност между цената на водата и проблемите на водоснабдяването” – коментира още Манолова.  Част от новото законодателство ще е и предложение всички български граждани да имат възможност необходимото количество от 3 кубика вода на месец да плащат по цена от 2 лева. „Това е залегнало в  Хартата за правата на човека – количество вода, което е жизнено важно за всяко човешко същество” – аргументира се Манолова.

Тя припомни и борбата на „Изправи се България” срещу топлофикациите.  „Разобличихме софийската Топлофикация, че в изравнителните сметки начислява 20 вместо законовите 9% и пренаписаха фактурите. Необходим е непрекъснат контрол върху монополистите, трябва да бъдат контролирани качествено. Основна кауза на „Изправи се България” е естествените монополи да бъдат качествено контролирани, защото ограбват обеднелия народ” – заяви още Манолова.

2,50 лв. цена на бензин и дизел предвижда още Спасителният план на „Изправи се България”. Както и таван на основни хранителни продукти и драстично повишение на доходите – 1260 лв. минимална работна заплата и преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход от 2021 г.

В Спасителния план влиза още и законодателство срещу дълговото робство. Манолова припомни, че още като омбудсман е подготвила Закони за частния фалит, за колекторските фирми, ограничаване на правомощията на банките, на бързите кредити и частните съдебни изпълнители.

От Изправи се България предлагат още преминаване към регулиран пазар за електроенергия на цялото вътрешно потребление за ток – не само за битовите потребители, а и за фирми, болници, училища, общини, читалища…. От социалната формация са изчислили като реалистична цена от 150лв/Мвтч, като по думите на Манолова трябва да бъдат предвидени и компенсации от държавата за енергийно бедните.

Манолова призова хората да упражнят правото си на вот на 2 октомври въпреки безсилието, което всички вече изпитваме. „Дори да не искаме да се занимаваме с политика, то политиката се занимава с нас.“ По думите й не трябва българският народ да допуска да бъде избрано мнозинство в парламента, което да ни въвлича политически, икономически или с износ на оръжие в ескалиралата от последните дни война в Украйна. „Щетата и страданието биха били за целия народ“ – заяви Манолова.

Изправи се България заедно с майките от Системата ни убива стоят категорично зад мира и поставят тази висша ценност на първо и основно място, като необходима основа за провеждане на останалите политики за спасение на българите през предстоящата тежка зима.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *