Мая Манолова: Българското правителство единствено в Европа не се погрижи за хората си в условия на криза

Среща с пчелари и активисти за пътна безопасност включваше програмата в Разград на председателя на Гражданската платформа “Изправи се.БГ” Мая Манолова при посещението й днес в Лудогорието. Те се проведоха на открито по пешеходната зона и събраха доста симпатизанти, част от които не са сред активните посетители на политически събития. Имаше обаче и познати лица. Общинският съветник от Кауза Разград-ВМРО Калоян Монев дори бе сред официалните лица на срещата за пътната безопасност. Преди нея 12-годишната Кристислава Иванова подари двете си книжки с поезия на Мая Манолова, която обеща да подпомогне издаването на трета стихосбирка.

Манолова събра привърженици и само докато преминаваше по централната градска час между срещите си. За селфита я спираха млади хора, по-възрастните също искаха да се снимат с нея.

Точно по време на тази разходка даде и интервю за Разград24/7:

  • Какво установявате по време на обиколката си в страната, общи ли са проблемите на хората, имат ли специфика съобразно регионите?
  • Всеки регион има специфика и проблеми, които са важни конкретно за хората в региона, но има и много общи теми, които са на дневен ред и са проблеми №1 на българина днес, на обикновените хора. Пред скоби бих извадила страха на хората от задаващата се икономическа криза, и за малкия бизнес, и за микро бизнеса и за средния бизнес. Опашките пред бюрата по труда не свършиха в началото на кризата. Сега ударът с безработицата е леко омекотен заради сезонната работа, но наесен предвиждаме ескалация на броя на безработните, което означава фалирали фирми, оставени без подкрепа от държавата, хора без доходи, защото с 9 лева от Бюрото по труда не се живее, растящи сметки. В същото време ток, вода, парно се увеличават, предвид и последните решения на енергийния регулатор. Реално българското правителство е единственото в Европа, което не се погрижи за хората си в условията на криза. Мога да дам пример – микропредприятията и обещаните им 173 милиона, за да оцелеят – от 3 до 10 хиляди грантовете. 28 000 подадоха заявления още никой и една стотинка не е получил. За средните предприятия, които трябваше да получат от 30 до 150 000 – още не са обявени условията. Тепърва ще се обявят, ще се подават документи, ще се оценяват, кога ще получат парите? Реално бизнесът имаше нужда от подкрепа веднага, когато се обяви извънредното положение, за да не се допусне освобождаването на работници и фалитите на фирми, за да се омекоти първият удар на Ковид-кризата.
  • Има ли „Изправи се.БГ” предложения за адекватна подкрепа на хората и на бизнеса, какви са те?
  • Факт е, че Борисов изпусна и здравната криза. Според данни за броя на заразените България е вече в първата петица по брой заразени на 100 000 от населението. Така че и тези показатели, с които се гордееше властта, че ние спасила живота, вече са изпуснати. Изпуснати са и икономическите показатели с ръста на безработицата и фалита на фирми. Ние изпратихме на правителството още на 23 май нашите 19 мерки срещу Ковид за 19 месеца, конкретен план. Първо в центъра на тези мерки бе националната програма „Работа за всеки”, предлагаме от европейските пари 2 милиарда и 500 милиона да се използват за подкрепа на малкия и средния бизнес за създаване на работни места – мин заплати плюс осигуровки за 12 месеца с ангажимент да ги запазят 6 или 12 месеца. Предлагаме програма „България е моето вкъщи” – тя е за сезонни работници за 200 милиона за 50 000. Тъй като много наши сънародници се върнаха заради Ковид-кризата в България и сега беше момента наистина да се опитаме да ги задържим тук, а не всеки да плаче, че всяко трето българче се ражда зад граница. Така е, но трябват активни мерки на българската държава в подкрепа на местните производства включително и на пчеларите, с които след малко ще имаме среща. Първо за създаване на работни места – да се дотират семейни стопанства, които наемат работници, а също така и държавата да се наеме с изкупуването на традиционни производства: зеленчуци, плодове, рози, череши, пчелен мед чрез  държавни изкупвателни предприятия. Това е най-големият проблем на земеделски производители – реализацията на продукцията и държавата, която прави изкупува бензиностанции би следвало да влезе в този сектор и да подкрепи традиционните отрасли. Европа ще даде на България 15 милиарда евро, защото нашите икономически показатели са най-лоши в Европа и получаваме най-голяма помощ, но срещу проекти, изготвени от правителството ще се дават в определи сфери. Една е подкрепа на местни производства, така че на плодове, мляко, пчелен мед, месо, което е традиционно за България би следвало да бъде подкрепено.
  • Реакция по вашите предложения за мерки имаше ли от страна на правителството?
  • Единствена приложена по изключително изкривен и нечестен към фирмите и гражданите начин е 60 на 40. Всъщност резултатите говорят – от 1 милиард лева, които правителството определи за тази мярка, реално са предоставени за спасяване на работни места 186 милиона лева, тоест 5% от планираните средства. Изначално беше ясно, че няма да проработи тази мярка, от едно спряло предприятие да искаш 40% да плаща като не работи, то не може да си го позволи. Затова от тази мярка се възползваха най-големите и парите не отидоха в реалната икономика, за да спасят доходите и работните места. От Европейската комисия стана известно, че България е усвоила 1 милиард и 500 милиона през първите месеци на Ковид-кризата и тук въпросът е къде са тези пари. Затова и ние питахме под прозорците на Борисов. Ние реално не ги видяхме нито като помощ на домакинствата, нито на безработните.
  • Имате ли впечатления след посещенията си по регионите как се справиха местните власти в тази ситуация, не бяха ли и те сред големите потърпевши от Ковид-кризата?
  • Точно така е, заедно с хората и бизнеса, другите потърпевши от Ковид-кризата са общините, които имат сериозно намалени приходи, които няма как да бъдат компенсирани с повишаване на такси и данъци и други вземания, защото гражданите също нямат. Затова сред първите мерки, които предложихме, беше подкрепа на общините за икономическо и финансово спасяване и стабилизиране. Няма община да се е разминала от кризата, така че властта е длъжник на българските общини и те активно би следвало да търсят възможности за подкрепа и компенсиране, защото са най-близо до хората. А хората са потърпевши освен от Ковид-кризата и от измамата КЕВР. След като обещаха намаление на цената на тока вследствие цената на природния газ, те реално увеличиха цената на ел. енергията. За Разград трябваше да 2% по-ниска, а ще е по-висока с 1,05% – цените на Енерго про, което е изключително непочтено поведение от страна на енергийния регулатор. По същия начин срещу 12,5% намалени на цената на природния газ от 1 май считано КЕВР увеличава в Разград парното с 16,5%, което е заради една наредба, която те приеха и прогнозират цената през цялата следваща година и така хората ще са донори на топлофикациите. ГЕРБ обмисля смяна на състава на КЕВР, специално промениха закона от 10 години изискуем опит на председателя, за да сложат удобен точно шефа на дирекцията, която се занимава с ел. снабдяването и топлоснабдяването – Пламен Младеновски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *