Машина раздробява храстите край Лома, чистенето на коритото продължава

Вторият етап от почистването на коритото на река Бели Лом в границите на областния град започна днес. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

След като в продължение на 10 дни работници от ОП”Паркстрой” с косачки отстраняваха тревистата растителност край кюнето на реката (каналът, в който се движи водата), днес започна работата и на мулчера на друго общинско предприятие „Ремонстрой”. С него се отстранява и раздробява самораслата храстовидна растителност по скатовете на коритото. Мулчерът тръгна от моста до Автогарата. Първите резултати от дейността му инспектираха Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров. Багеристът разказа, че работата на мулчъра се затруднява от по-големите отпадъци, изхвърлени по брега на реката. Той уточни, че когато стигне до участъци, където край реката има паркинги, ще е необходимо колите да бъдат предварително преместени. Кметът Бояджиев увери, че ще бъде създадена организация и ще се призоват гражданите да не спират колите си на местата, където работи мулчерът.

Кметът Бояджиев и заместник-кметът Грънчаров разговаряха и с работниците, които продължават работа по отстраняване на растителността и отпадъците от водното корито. Освен многобройните бутилки и опаковки, както и складирани от клошари под мостовете „находки”, те са намерили в коритото на реката и кошче за смет, във водите на реката пък са забелязали няколко рибки червеноперки.

Почистването на коритото на река Бели Лом се извършва от моста на Автогарата до моста на улица „Добруджа“ в Разград. В него участват две общински фирми „Паркстрой” и „Ремонстрой”, както и сметосъбиращата фирма „Еф Си Си”.

Сред основните ангажименти на „Еф Си Си” е извозването на събрания боклук. От началото на почистването на коритото те са направили 10 курса с 10-тонен камион, пълен с трева, пръст и отпадъци. Служители на „Еф Си Си” извършиха и почистването под моста до бензиностанция „OMV”. Директорът на фирмата Христо Георгиев уточни, че само оттам са напълнени четири 7-кубикови контейнери с боклук, натоварен е и 18-кубиков камион, два курса е направил и по-малък камион „Ивеко”.

Почистването на коритото на река Бели Лом в границите на града продължава, финансирането на дейностите е от общинския бюджет, където за 2020 г. са планирани 20 000 лева за почистване на дерета.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *