Мария Петрова-Енева отново в Разград с вълшебна приказка за звезди, принцове и принцеси

Добре познато и любимо на театралната публика лице се завръща в разградския храм на Мелпомена, но този път, за да спечели нови почитатели сред детската аудитория.

Мария Петрова-Енева е режисьор и  автор на пиесата „Как се ражда звезда”, чиято премиера е в четвъртък, 20 април, от 11,00 ч. в Общинския културен център в Разград. Предпремиерата бе снощи в Новия театър.

Преди нея Мария Петрова-Енева разказа, че е написала пиесата преди няколко години за участие в международния конкурс „Вълшебната завеса”. Пиесата е номинирана сред трите най-добри, но не печели наградата. Поставя се пръв път сега, в разградския Театрално-музикален център, така добре познат на дълги години игралата тук актриса и режисьор. Спектакълът разказва за стремежа към звездите, надеждата те да сбъдват мечти и желанието за полет у всеки човек.

Освен актьорите от театралната трупа: Евгени Стефанов – Звездоброецът, Лилиа Бисерова – Принцеса Пудричка, Росица Кехайова – Кралица Пудриелла, Веселин Борисов – Крал Пудриел,  Яцек Янков – Принцът, Николай Сяров – Крал Умен Пети, Невена Денчева – Кралица Умница, участват и танцьорите от Трупата „Назъм Хикмет”: Билгин Мустафов, Гюнеш Моканов, Зехти Бамов, Гюлхане Юзеир, Катерина Драганчева, Сибел Хайри в ролите на придворни в двата двореца – в Страната на умните и в Страната на пудрите. Увличащият сюжет започва с раждането почти едновременно на принц и принцеса в двете съседни държави и орисването им принцът да е умен, но със странен шарен перчем, а принцесата да е много красива, но глупава. Прокобите за различност и глупост могат да бъдат победени от появата на обич, а в същия миг на небето се ражда и нова звезда. Динамичната и красива хореография на Виолета Желязкова и оригиналните минималистични, но ефектни декори допълват приказния сюжет и чудесната игра на актьорите.

Едно от посланията на спектакъла към малките му зрители е да не се отказват от мечтите си, колкото и невъзможни да са те, защото това прави света по-красив, разумен и добър, а другото – да приемат различните по нормален начин, а не да отричат различния, че не става за приятел, да не се присмиват на другите, а да се взират в доброто, което те носят, да се обичат и да не се карат за глупости.

Спектакълът не е насочен към най-малките, а към деца над 5-годишна възраст, включително и към тийнейджъри, красивата и чиста любовна история обаче може да заинтригува и възрастни. Първите му официални зрители, след местените журналисти са ученици от начален етап в ОУ”Н.Й.Вапцаров”, а следващите спектакли след премиерата на 20 април са на: 2, 3 и 5 май.

Още снимки вижте ТУК, а видео от предпремиерата – ТУК, ТУК и ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *