Малчуганите от детската градина в Ясеновец ще се запознават с професиите: полицай, зъболекар, синоптик по проект, ще учат и безопасност на движението

Заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим бе гост на официалния старт на проекта „Различни, но заедно“, който се реализира в ДГ“Дора Габе“ в Ясеновец. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Г-жа Расим поздрави ръководството и учителите в детската градина за успешно защитения проект, който е първият за това детско заведение. Пожела им да са успешни и в отговорната си мисия да възпитават и обучават децата, да ги подготвят за училищната среда и за житейското им развитие. Увери педагозите, че ръководството на Община Разград е съпричастно към учебните заведения и дейностите, които се извършват за подобряване на образователния процес. „Културните различия ни обединяват, независимо от етнос, религия и произход, затова е много подходящ надсловът на проекта „Различни, но заедно“ – коментира още г-жа Расим.

Основната цел на проекта „Различно, но заедно“ е въвеждане на разнообразни занимания на децата, което ще доведе до запазване и развитие на тяхната културна идентичност и задържането им в образователната система. Целта е също опознаване на традициите и богатствата на културата на деца от различни етнически групи и превръщането на това многообразие в източник на взаимно уважение, сътрудничество и толерантност. Проектът е финансиран с 14 001,46 лв. от Центъра за образователна интеграция, продължителността му е 11 месеца. По проекта е предвидено да се провеждат три вида дейности. По дейност „Уча и играя“ ще се организират три клуба. В клуб „Библиотека“ родителите ще бъдат ангажирани към заниманията в детската градина, като четат приказки на децата. В клуб „Социални професии“ децата ще се запознаят с професиите: полицай, пожарникар, доктор, синоптик, готвач, библиотекар, фризьор, зъболекар. В клуб „Движа се безопасно“ ще се провеждат игри за безопасно движение по улиците, ще научават и пътните знаци. По дейност „Аз и моят роден край“ децата ще проучват и пресъздават традиционни за региона празници и обичаи, които се честват от различните групи в селото – българи, турци и роми. Ще имат и две посещения на културни забележителности – Двора на кирилицата в Плиска и Демир баба теке край Свещари. По дейност „Пей и танцувай“ децата ще изучават танцови стъпки и движения, характерни за различните етноси.

Децата в детската градина в Ясеновец са 67, разпределени в три групи, всички ще имат възможност да участват в дейностите по проекта – обясни директорката Павлина Тончева.

Гости на официалния старт на проекта бяха и експерти от отдел „Образование и спорт“ в Община Разград, както и библиотекарят на местното читалище Сали Сабри.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *