Май пак ще има местни избори в Исперихско: четирима селски кметове с прекратени правомощия

Общинската избирателна комисия в Исперих е прекратила предсрочно правомощията на четирима селски кметове година и половина след избора им. И четиримата са обжалвали решенията пред Административен съд-Разград, който е спрял предварителното изпълнение на решенията и е насрочил и четирите дела за 23 април, петък.

И за четиримата е установено едно и също нарушение на Изборния кодекс и Закона за местното самоуправление и местната администрация – не са предприели действия по заличаване на търговски дружества, на които са собственици, в указания от закона срок – до 1 месец от обявяването на изборните резултати.

Най-интересен и е случаят с кмета на Драгомъж Синан Незир Нури. Той е бил собственик на ЕТ”Синтекс-67-Свилен Наумов”, но под българското си име Свилен Несторов Наумов. За да установят, че фирмата е негова, от ОИК изискали от ГРАО удостоверение за идентичност на лице с различни имена. Кметът на Драгомъж е заличил регистрацията на фирмата си, но 9 месеца след законовия срок – на 21 август 2020 г.

Райнино е второто исперихско село, в което вероятно ще има предсрочни избори. Тамошният кмет Ислям Шефкетов Хюсеинов най-дълго сред колегите си е останал регистриран като ЕТ”Златка-56-Ислям Хюсеинов”. Заличен е от Търговския регистър на 21 януари 2021 г.

Кметът на Йонково Басри Османов Чакъров е бил собственик на ЕТ”Басри Чакъров” до 14 февруари 2020 г.

Малко след него – на 17 февруари – е прекратил търговската си дейност и кметът на Тодорово Бюлент Кемал Хасан. Той е бил собственик на ЕТ”Джесур-2003-Бюлент Хасан”.

Подобен казус вече имаше на последните местни избори в Лудогорието – избраният за кмет на Киченица Юзджан Рамадан преустанови дейността на фирмата си два месеца и половина след вота. В селото се проведоха предсрочни избори, Рамадан отново се яви, но от името на друга партия – ГЕРБ вместо ДПС – и отново спечели изборите.

Неговото нарушение обаче бе засечено няколко месеца след вота от ОИК-Разград, докато на ОИК-Исперих бе нужна повече от година, за да започне процедура по отстраняването на четиримата кметове.

Трима от тях – Синан Нури от Драгомъж, Ислям Хюсеинов от Райнино и Басри Чакъров от Йонково – са представители на подкрепяната от областния управител Гюнай Хюсмен Земеделска народна партия, а Бюлент Хасан от Тодорово е от ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *