Магията на ансамбъл „Чинари” озари Абритус, небивал интерес и към Варненското златно съкровище – за една вечер го видяха 1000 човека

Още по-голям интерес сред жителите и гостите на Разград предизвика втората вечер от фестивала на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград” – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

След като в сряда дворовете на къщите музеи се напълниха с посетители, в четвъртък вечерта между стените на Абритус едва се събраха желаещите да видят концерта на ансамбъл „Чинари”, част от хората седнаха върху стените или гледаха прекрасния спектакъл от околните хълмове.

Вечерта започна с отбелязване на 1770 г. от битката между римляни и готи край Абритус и смъртта на император Деций Траян, който е първият убит в битка римски император. Два клуба за исторически възстановки – „Скития Минор” от Добрич и разградският „Абритус” – представиха автентични римски и варварски костюми  от III век. Всеки, които искаше, можеше да се снима с римляните край Северната порта на Абритус, да се запознае с интересни подробности от бита им, да разгледа и палатки от готски и римски военни лагери.

От римската Северната порта действието във втората от двете „Бели нощи на Разград” се премести в съвременността – в Интерактивния музей, където бе експонирано най-старото обработено злато в света – Варненското съкровище, което е датирано към петото хилядолетие преди Христа. Пред музея се извиха невиждани опашки, при спазване на противоепидемичните, а и мерки за сигурност, в музея влизаха по 20 човека едновременно и бе организирано еднопосочно движение. След като разгледаха златните предмети, посетителите се запознаваха и с другите интересни експонати в музея. По данни от Регионален исторически музей-Разград около 1000 човека вчера вечерта видяха Варненското златно съкровище.

Мнозина се насладиха и на завладяващите ритми на ансамбъл „Чинари”, които озариха Вила „Урбана” от Архитектурния резерват „Абритус”. Ансамбълът  представи спектакъла „Легенда за Траките”, включващ вихрените танци на ансамбъла със солисти Катрина Стоянова и Калоян Павлов, уникалните изпълнения на ударни инструменти и песните на сладкогласната Любомира Павлова-Лира, всичко на основа български фолклор.

В края на спектакъла директорът, хореограф и продуцент на „Чинари” Асен Павлов благодари на Община Разград за поканата да представи този спектакъл на това прекрасно място и изрази надежда ансамбълът отново да гостува на Разград и Абритус. „Чест е за нас, че подкрепяте свободите артисти на България след пандемията. По-силни, по-уверени и по-усмихнати сме, когато сме заедно” – заяви още той. Павлов благодари и на колегите си от Капански ансамбъл-Разград за оказаното съдействие при организирането на концерта.

В края на концерта бяха анонсирани и част от останалите събития от културния календар на Община Разград за лятото. Днес Разград е домакин на Националния детски фестивал „Като звездите”, на 30 юни за пръв път отново на Абритус ще се проведе фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“, който ще завърши с концерт на Веселин Маринов, на 3 юли ще е Капанският събор в Гецово, който ще завърши с концерт на Николина Чакърдъкова, в същия ден е и фестивалът на клубовете и школите по български народни танци „Капанска китка”, а на 22, 23 и 24 юли ще е Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *